Egyes zöldségek és gyümölcsök védik a bőrt napozás közben
![dinnye](https://cdn.origo.hu/2023/12/adb46WoOCK5okTZOvi1Wlt2T5VfVsk35BbB9U-vHwp8/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2YzYmQ5YmJlOWFkOTRlZjBhNTQ2MDIyYjM5YmRmZDg2.webp)
Bálint Márta az M1 csatorna csütörtök délelőtti műsorában azt mondta, minél színesebb egy gyümölcs, annál több benne az antioxidáns anyag. Mivel a zöldségek, gyümölcsök "nem tudnak elszaladni a nap elől", ezért önmagukat is védeniük kell a napsugarak káros hatásától. A gyümölcs színe egyfajta védelem a gyümölcsnek és a gyümölcsöt elfogyasztó embernek is.
Többek között a dinnyében, a paradicsomban, a sárgarépában lévő béta-karotin a bőr regenerálódását is segíti
- mondta.
A tanszékvezető szerint miközben jó új gyakorlat, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt iszunk pürésített vagy ivólé formában, az is fontos, hogy ne csak így fogyasszuk, mert folyadékként a gyümölcsök sokkal gyorsabban megemelik a vércukorszintet.
Bálint Márta kitért arra is, érdemes minél frissebb, minél kevesebbet utaztatott zöldséget, gyümölcsöt enni, a tárolás során ugyanis veszítenek vitamintartalmukból.