A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
16:10VívásHungary-USA
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásImane Khelif-Anna Hamori
NyílNyíl

Imádja a pizzát? Mutatjuk, hogy egye egészségesen!

Egy pizza is számos olyan összetevőt tartalmaz, amely allergiát vagy ételintoleranciát válthat ki
Vágólapra másolva!
A legtöbb ember egészen biztosan szívesen cserélne azokkal, akik a Bath Egyetem tanulmányában vettek részt. Főleg azok, akik imádják a pizzát. A tudósok ugyanis azt vizsgálták mennyi isteni tésztát ehetünk meg „büntetetlenül".
Vágólapra másolva!

A Bath-i Egyetemi Táplálkozási, Testmozgási és Metabolizmus Központ kutatói összesen 14 egészséges résztvevőt toboroztak a „nagy pizzateszt" elvégzéséhez, akiknek kétszer kellett pizzát enniük: az egyik alkalommal addig, amíg úgy nem érezték, hogy kényelmesen jól laktak, a második esetben viszont mindaddig, amíg már nem tudtak több falatot megenni.

Minden étkezés előtt és után megvizsgálták a résztvevők vérét.

A vizsgálati csoport tagjai átlagosan körülbelül 3000 kcal energiát vittek be a szervezetükbe és mintegy másfél nagy pizzát fogyasztottak el. Ez azonban érdekes változást mutatott, amikor a szakemberek felemelték az adagot kettő és fél pizzára.

A pizzafogyasztás egyfajta "csalóétkezésnek" minősül - vagy mégsem? Forrás: pexels.com

Bár a résztvevők ebben az esetben megkétszerezték a kalóriájuk bevitelét, mégis sikerült a megfelelő szinten, a normál tartományban tartaniuk a véráramban lévő tápanyagok mennyiségét. Legalábbis rövid távon.

– mondta Aaron Hengist, a kutatás vezetője a ScienceAlert online tudományos lapnak. – Pedig mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek szoros kapcsolatban állnak a túlzott mértékű evéssel.

Hozzátette: a tudomány sajnos még keveset tud arról, hogy ennek pontosan milyen hatása van a testünkre. A tanulmány meglepő megállapításai szerint a test bizonyos esetekben rendkívül jól meg tud birkózni azzal, ha hatalmas és hirtelen kalóriabevitellel szembesül.

Nem feltétlenül kell visszafognunk a pizzafogyasztást? Forrás: Image Source/Steve Prezant

Az egészséges emberek ezért körülbelül kétszer annyit tudnak enni és a testük hatékonyan kezeli ezt a hatalmas „energiafelesleget".

A tanulmány elemezte a résztvevők étvágyát is és megállapította, hogy tetemes mennyiségű pizza elfogyasztása után a résztvevők álmosnak, letargikusnak érezték magukat, és nem akartak semmi mást, még desszertet sem enni. Ez kissé meglepte a kutatókat, mivel az agy jutalomközpontjai általában élelmezés-specifikusak.

Aaron Hengist azonban hangsúlyozta: a tanulmányukat nem szabad úgy értelmezni, hogy együnk meg mindent, amit csak akarunk, és minden rendben lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!