Megsimogatta a fókát, de bírság járt érte - videó

hawaii barátfóka Lying On Front One Animal No People The Americas NORTH AMERICA USA US States Hawaii Colour Image Photography Point Of View CLOSE-UP FRONT VIEW ANIMAL Young Animal Land Coastal Feature BEACH ISLAND WATER OCEAN Water's Edge Outdoo
Hawaii barátfóka (Monachus schauinsland)
Vágólapra másolva!
Megbírságoltak egy turistát a Hawaii-szigeteken, mert megérintett egy védett barátfókát. A szigor nem véletlen: a barátfóka (Monachus) a fókafélék (Phocidae) családjának egyik nemzetsége mindössze három fajjal, amelyek közül egy már kihalt, kettő pedig veszélyeztetett.
Vágólapra másolva!

A tiltott cselekményről videó került fel a közösségi médiára, a hatóságok ennek alapján indítottak eljárást a nászúton lévő louisianai nő ellen. A videón látható volt, amint az állat a nő után kap, amikor az megérinti.

A vizsgálatot a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) végezte, amely megállapította, hogy a nő megsértette a veszélyeztetett fajokról szóló törvényt.

A Honolulu Star-Advertiser tudósítása szerint a nászutaspár bocsánatot kért a Kauai szigetén júniusban történt incidensért, és hangsúlyozta, hogy szeretik Hawaiit, nem akartak megbántani senkit.

Hawaii északnyugati szigetein körülbelül 1100, a főszigeteken 300 hawaii barátfóka él.

Egy helyi és egy szövetségi törvény is bűncselekménynek minősíti a fókák megérintését vagy zaklatását, amelyet 5 évig terjedő börtönnel és 50 ezer dollárig terjedő pénzbírsággal büntetnek. Az emberek a felnőtt állatokat legfeljebb 15, a kölyköket nevelő anyákat pedig legfeljebb 45 méterre közelíthetik meg.

Hawaii barátfóka (Monachus schauinsland) Forrás: Frans Lanting

A NOAA megbüntetett 500 dollárra egy másik turistát is, mert megérintett egy pihenő barátfókát. A helyi újság szerint az az eset májusban történt Oahu szigetén.

(MTI/AP)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!