A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Golflabdához hasonlítanak ezek a korai játékhoz használt kerámiagolyók

chuiwan, csujvan
A golf őse, a csujvan (chuiwan)
Vágólapra másolva!
Golflabdához hasonló, korai játékhoz használt kerámiagolyókra bukkantak a közép-kínai Honan tartomány egyik egyetemének gyűjteményében - számolt be vasárnap a China Daily című kínai lap.
Vágólapra másolva!

A Pingtingsan Egyetem kerámiagyűjteményének rendezésekor több mint ezer kerámialabda, továbbá a golyók készítéséhez használt öntőforma, illetve befejezetlen golyók kerültek elő. Az egyetemnek helyet adó Pingtingsan városa a kínai fővárostól, Pekingtől több mint 700 kilométerre délnyugatra fekszik.

A labdákat az ókori Kínában népszerű, csujvan (szószerinti fordításban: labdaütés) nevű játékhoz használták.

A játékot a modern golfra emlékeztető jegyei miatt ókori kínai golfként is emlegetik: a játékosoknak ütő segítségével kellett a talajon ásott lyukakba eljuttatni a kerámiagolyókat. A csujvan játék elődje feltehetőleg egy olyan, putacsiu nevű csapatjáték volt, melynek során az egyik csapatnak ütők segítségével kellett egy golyót juttatni az ellenfél kapujába.

A golf őse, a csujvan (chuiwan) Forrás: Pinterest

Az előkerült kerámiagolyók többsége öt centiméter átmérőjű - kicsivel nagyobb a modern golflabdák standard méreténél -, anyaguk kerámia vagy porcelán.

Néhányat a modern golflabdákon is található bemélyedésekkel díszítettek.

A leletek közül a legrégebbiek a Tang dinasztia (618-907) idejéből származnak, és eredetileg ókori, porcelán készítésére használt kemencékből kerültek elő.

A mai Pingtingsan környékén az ókorban fejlett porcelánkészítő kézművesipar működött.

A China Daily a kínai sportfelügyelet egyik kutatóintézetének munkatárására hivatkozva azzal magyarázta a leletek jelentőségét, hogy most először került elő egyszerre ilyen nagy mennyiségű, a labdajáték eredetének mélyebb tanulmányozására használható csujvanlabda.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!