A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Riasztó szemű mutánsrovart talált a családi ház udvarán egy kisfiú

kabóca
Fotó: Field Museum
Vágólapra másolva!
Elérkezett a kabócaszezon az Egyesült Államok keleti felén, idén tavasszal vörös szemű rovarok milliárdjai bújnak elő rejtekükből. Most azonban egy olyan kabócát találtak, amely a szemszínt tekintve eltér fajtársaitól.
Vágólapra másolva!

Május elején az Illinois államban élő 4 éves Jack Bailey egy kék szemű kabócát fedezett fel a családi ház udvarán. A chicagói Field Museum of Natural History szakértői alaposabban szemügyre vették az ízeltlábút; vizsgálatuk eredménye szerint a példány a Magicicada cassini fajba tartozik és az ún. XIII-as csoport tagja. A XIII-as csoportot három kabócafaj alkotja, amelyek 17 évente bújnak csak elő párosodás céljából. 1803 óta először fordul elő, hogy a XIII-as és a négy kabócafajból álló, 13 évente előmerészkedő XIX-es csoport egyedei egyszerre válnak aktívvá.

Egy kabóca a múzeumi gyűjteményben
Fotó: Field Museum

Ritka mutáció eredménye a kék szem

Jack és édesanyja, Greta Bailey a kék szemű kabócát a Field Museumnak adományozta. A tudósok megpróbálták feltérképezni az állat DNS-ét, és azonosítani a szokatlan szemszínért felelős géneket.

A kék pigment valószínűleg egy nagyon ritka mutáció eredménye.

„Már öt alkalommal megfigyeltem a XIII-as kabócacsoport időszakos kikelését, de most először láttam kék szemű kabócát” - mondta Jim Louderman, a Field Museum munkatársa a kiadott közleményben. Louderman szerint a kék szemű rovarok mindig terméketlenek, nem tudnak szaporodni, ezért is olyan ritkák.

Az NBC Chicago szerint korábban egy másik kék szemű kabócát is lefotóztak a Chicagótól délnyugatra fekvő Orland Grassland erdőrezervátum területén.

Gene Kritsky, az ohiói Mount St. Joseph Egyetem biológusa szerint ezek a mutáns egyedek rendkívül ritkák, 40 000 fotóból mindössze kettőn szerepelnek, 

500 000 észlelésből pedig csupán 2-3 kék szemű példányt jelentenek.

A professzor elmondta, hogy a kabócák akkor bújnak elő a talajból, amikor a hőmérséklet néhány centiméterrel a felszín alatt eléri a 18 Celsius-fokot.

Elképesztő hangerejük van

A periodikusan feltűnő kabócák az életük nagy részét a föld alatt töltik nimfaként, hogy aztán fajtól függően 13 vagy 17 év után szinkronban jelenjenek meg hatalmas területeken. Ez a hosszú fejlődési szakasz, amelyet a talaj alatti csendes sötétségben töltenek, egy növekedési időszak, amely során az állatok a fák gyökereiből származó nedvvel táplálkoznak.

A kabócák megjelenése a természet látványossága, amely átalakítja a tájat. A hímek felmásznak a fák ágaira, hogy kórusban énekeljenek, magukhoz csalogatva a párjukat. Elképesztő hangerőre képesek: néha olyan hangosak, mint egy rockkoncert. A párzás után a nőstények faágakra rakják a petéiket, és amikor azok kikelnek, az új nimfák a földre hullanak, és a talajba ássák magukat. És a ciklus újra kezdődik.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!