A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNGémesi Csanád
15:25VívásFares Ferjani-Csanad Gemesi
HUNEszter Muhari
15:50VívásEszter Muhari-Sihan Yu
HUNMadarász Dóra | Nandor Ecseki
17:15AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Nem hittek a szemüknek, amikor megpillantották a Jupiter holdjáról készült képet

Io hold
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
Rendkívül közeli képet sikerült lőni az arizonai Nagy Binokuláris Távcső segítségével a Jupiter vulkanikus holdjáról, az Io-ról. A fénykép minősége vetekszik az űrteleszkópok felvételeivel.
Vágólapra másolva!

Egy arizonai hegyen álló távcsővel a tudósoknak sikerült pillanatfelvételeket készíteniük a Jupiter aktív holdjáról, az Io-ról - ezek a képek olyan részletesek, hogy még az űrből készült fotókkal is vetekszenek – írja a Live Science tudományos portál.

Az LBT teleszkóp által készített felvétel az Io nevű holdról
Fotó: Monisha Ravisetti

A felvételek elkészítéséhez a kutatók a SHARK-VIS nevű kamerát használták, amelyet nemrégiben szereltek fel az arizonai Graham-hegyen található Nagy Binokuláris Távcsőre (angolul Large Binocular Telescope, rövidítve LBT); 

az új képek az Io felszínének akár 80 kilométer széles jellegzetességeit is megmutatják

- ez a felbontás eddig csak a Jupitert vizsgáló űreszközökkel volt létrehozható.

A mostani teljesítmény egyenértékű azzal, mintha egy tíz centiméteres objektumot 161 kilométeres távolságból fotóznánk le”

 - olvasható a teleszkópot kezelő Arizonai Egyetem közleményében.

Az Io új képei olyan részletesek, hogy a tudósok a hold egyenlítőjétől délre fekvő két aktív vulkán egymást átfedő lávalerakódásait is kiszúrták. Az Io-ról január elején készült LBT-felvételen sötétvörös kéngyűrű látható, amely a Pele nevű vulkánt veszi körbe; e tűzhányó Alaszka-méretű füstködöt bocsát ki magából 300 kilométeres magasságig. Ezt a kéngyűrűt részben takarja a szomszédos Pillan Patera nevű vulkánból származó fehér törmelék, amely valójában fagyott kén-dioxid.

A két vulkán között egyfajta verseny van, hogy mennyi lerakódást tudnak produkálni, és ezeket milyen gyorsan hozzák létre. Amint a Pillan teljesen leáll, a Pele vörös lerakódásai ismét elfedik”

 – mondta Imke de Pater, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem munkatársa.

A Naprendszer legvulkanikusabb égiteste

Az Io vulkánkitöréseit, köztük a Pele és a Pillan Patera működését a Jupiter, valamint két holdjának, a Ganymedesnek és az Europának a gravitációs kölcsönhatása okozza. A létrejövő árapályerő 6000-szer erősebb, mint amit a Hold okoz a Földön. Az Io forró, kitörő vulkánjainak hőmérséklete akár 1300 Celsius-fok is lehet.

A külső Naprendszer jeges holdjaival ellentétben az Io felépítése hasonlít a Föld-jellegű bolygókéhoz, mivel jórészt szilikátalapú kőzetekből áll.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!