Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Megvan az étel, ami elpusztítja a betegségeket

Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Kamil Macniak/Shutterstock. No use without permission./Kamil Macniak
Vágólapra másolva!
Csökkentheti mindenfajta veszélyesebb betegség kockázatát, ha kisebb halakat iktatunk az étrendünkbe.
Vágólapra másolva!

Egy japán kutatócsoport megfigyelte, hogy ha rendszeresen fogyasztunk kisebb halakat, az meghosszabbíthatja az életünket. A pozitív hatások leginkább a nők esetében érvényesültek. A szakértők eredményeikről a Public Health Nutrition című folyóiratban számoltak be.

Salmon on a plate
A kisebb testű halak fogyasztása egészségvédő hatású
Fotó: Image Source via AFP

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a halevés egészségvédő hatású, és csökkenti a halálozás kockázatát. Kevés kutatás foglalkozott ugyanakkor azzal, hogy a kisebb termetű halak fogyasztása miként befolyásolja az egészségi állapotunkat. Gyermekkorom óta eszek kisebb halakat, ezért is érdekelt a téma. Most már a saját gyermekeimet is ilyen ételekkel etetem”

– írta a kutatás vezető szerzője, dr. Chinatsu Kasahara a kiadott közleményben.

A vizsgálat is igazolta a halfogyasztás pozitív hatásait

A tanulmány 80 802 japán önkéntes táplálkozási szokásait értékelte, akik közül 34 555 férfi és 46 247 nő volt. Valamennyi résztvevő 35 és 69 év közötti volt.

A kutatók a vizsgálat kezdetén egy kérdőív segítségével becsülték meg a résztvevők körében a kis halak fogyasztásának gyakoriságát. Ezután átlagosan kilenc éven keresztül követték őket. Az eltelt idő alatt összesen 2482 haláleset következett be, amelyek 60 százaléka rákos megbetegedés volt.

A kutatók megfigyelték, hogy azok a nők, akik rendszeresen ettek kisebb halakat, szignifikánsan kisebb eséllyel haltak meg rákban és más betegségekben.

Ez az összefüggés még azután is fennállt, hogy korrigálták a halálozást befolyásoló egyéb tényezőket, beleértve a résztvevők életkorát, dohányzási és alkoholfogyasztási szokásait, testtömegindexét, valamint a különböző tápanyagok és élelmiszerek bevitelét.

Azoknál a nőknél, akik havonta 1-3, hetente 1-2, illetve hetente 3 vagy több alkalommal fogyasztottak kis termetű halat, 0,68, 0,72 és 0,69-szeres volt az összes betegségre vonatkozó halálozás kockázata, valamint 0,72, 0,71 és 0,64-szeres volt a rákos halálozás esélye azokhoz képest, akik ritkán ettek kisebb halakat"

- áll a közleményben.

A férfiaknál hasonló mintázatot vettek észre, bár esetükben az eredmények nem voltak statisztikailag szignifikánsak. A tanulmány nem tért ki a férfiak és nők között tapasztalható különbség okára, de elképzelhető, hogy a konkrét adagok ismeretének hiánya, illetve a résztvevők számában mutatkozó különbségek befolyásolhatták az eredményeket.

„A kisebb halakat könnyebb megenni, és gyakorlatilag minden részüket elfogyaszthatjuk. Az ilyen fajta halakban olyan élettanilag aktív tápanyagok vannak, amelyek hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez” – magyarázta dr. Kasahara.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről