A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A sajt boldoggá tesz és elősegítheti az egészséges öregedést

A sajt jót tesz a léleknek és a testnek
Úgy tűnik, hogy a sajt jót tesz a léleknek és a testnek
Vágólapra másolva!
Egy nagyméretű genetikai elemzés megállapította, hogy a jobb mentális közérzettel rendelkező emberek általában tovább és egészségesebben élnek. Ráadásul bizonyos életmódbeli döntések, mint például a több sajt fogyasztása, jelentős szerepet játszhatnak ebben a hatásban.
Vágólapra másolva!

A sajt egészségügyi előnyeit kutatták

A kínai kutatók európaiak millióinak génjeit vizsgálták meg, hogy kimutassák: a sajt jót tesz nekünk. Elvégre ki ne szeretné, ha azt mondaná valaki neki, hogy ha több sajtot eszik, akkor hosszabb és egészségesebb életet élhet? A Nature Human Behavior folyóiratban publikált tanulmány eredményei azonban mégis sokkal többről szólnak, mint csak arról, hogy néhány étel fogyasztása boldoggá tehet minket.

Korábbi megfigyeléses tanulmányok szerint a boldogság hatással lehet arra, hogy az ember hogyan öregszik.

 Ám ezek csak összefüggések, amelyeket más, figyelmen kívül hagyott tényezők, például a társadalmi-gazdasági státusz is megzavarhat.

A sajt boldoggá tesz és elősegítheti az egészséges öregedést
A sajt boldoggá tesz és elősegítheti az egészséges öregedést
Fotó:  Pinterest 

A jelenlegi kutatás azonban más: a Mendel-féle randomizációnak nevezett elemzési módszert alkalmazza, amely értékes eszköz annak feltárására, hogy milyen tényezők befolyásolják génjeinket és vezetnek bizonyos egészségügyi előnyökhöz. Ez egyike azon kevés módszereknek, amelyeket a tudósok használhatnak a potenciálisan okozati hatás előrejelzésére anélkül, hogy klinikai vizsgálatot kellene végezniük.

A kutatók potenciális oksági bizonyítékot találtak nyolc különböző európai lakossági adathalmazban (amelyek mindegyike 38 ezer és 2,4 millió személyt tartalmazott) arra, hogy a jobb mentális jólét – amelyet az élettel való elégedettség, a hangulat, a neuroticizmus és a depressziós tünetek alapján mértek – hozzájárulhat a hosszabb és egészségesebb élethez.

Tanulmányunk bátorító bizonyítékot nyújt arra, hogy a mentális jólét fokozása az egyén társadalmi-gazdasági státuszától függetlenül az egészséges öregedés egyik járható útja

 – állapítják meg a szerzők, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

A kutatócsoport az európai adathalmazokból harminchárom egyénre ráközelítve azt vizsgálta, hogy milyen köztes tényezők mozgathatják a mentális jóllét és az egészséges öregedés közötti ok-okozati összefüggést, beleértve az életmódbeli döntéseket, mint például a dohányzás, az egyéni viselkedést, mint például a gyógyszerhasználat, a fizikumot, mint például az izomtömeg, és a betegségeket, mint például a cukorbetegség és a rák.

 

Áthidalni a mentális és a fizikai egészség közötti szakadékot

És itt jön a képbe a sajt. A harminchárom vizsgált személy közül azok, akik több sajt és gyümölcs fogyasztásáról számoltak be, általában magasabb mentális jólétet mutattak. Mi több, a több sajt fogyasztása 3,67 százalékos pozitív hatással volt az önértékelt egészségükre és az élettartamukra. Hogy ezt perspektívába helyezzük: a cigarettázás 4,56 százalékos negatív hatással volt az egészségi öregedési tényezőkre, a gyümölcsfogyasztás pedig 1,96 százalékos pozitív hatással.

Érdekes módon azt találtuk, hogy a tévénézésre fordított idő volt az az életmódbeli tényező, amely a legnagyobb negatív hatást gyakorolta az egészségi öregedési tényezőkre: ennek 7,39 százalékos volt a hatása

 – magyarázták a szakemberek. 

A sajt jót tesz a léleknek és a testnek
Úgy tűnik, hogy a sajt jót tesz a léleknek és a testnek
Fotó: Yana Iskayeva/Getty Images

Hozzátették: a mentális és a fizikai egészség közötti szakadék áthidalása rendkívül összetett munka, és egyetlen tanulmány sem tud figyelembe venni minden egyes lehetséges változót, amely erre hatással lehet. Ennek ellenére azt állítják, hogy kutatásuk „aprólékos és kimerítő” a lehetséges hatások figyelembevételében, legalábbis az európai származásúak körében. További kutatásokra lesz azonban szükség annak eldöntésére, hogy a sajtfogyasztás miért befolyásolhatja olyan nagymértékben az egészséges öregedést, például a gyümölcsevéssel szemben.

Egy nemrégiben Japánban végzett vizsgálat szerint a nagyobb sajtfogyasztás összefüggésbe hozható a jobb kognitív funkciókkal is, és néhány más kutatás szerint a sajt beindíthatja az agy dopamin útvonalait, ami örömérzethez vezethet. 

Ezekből a kezdeti vizsgálatokból úgy tűnik, hogy a sajt jót tesz a léleknek és a testnek. Így ha hosszabb ideig és egészségesebben szeretnénk élni, érdemes időnként egy kis parmezánt szórni a tésztára.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!