Felvételi 2024: egyetemre megy a csodagyerek, aki két év alatt járta ki a gimnáziumot

Vágólapra másolva!
A New York-i Egyetemre (NYU) megy az a gimnazista, aki 2 éves korában memorizálta a periodikus rendszert, és két év alatt járta ki a gimnáziumot is. Az egyetemet is 2 év alatt akarja elvégezni.
Vágólapra másolva!

A nemrég érettségizett 12 éves Suborno Isaac Bari ősszel tervezi, hogy a New York-i Egyetemen kezd matematika-fizika szakon tanulni, de már most nagyra törő céljai között szerepel a doktori képzés megkezdése matematikából. 

Felvételi 2024 Suborno Isaac Bari
Suborno Isaac Bari 12 éves korában érettségizett
Fotó: Rashidul Bari

„Remélem, hogy 2026 tavaszán, 14 évesen megszerzem a diplomámat" - mondta Suborno, aki nemrég lett a legfiatalabb végzős a Long Island-i középiskolájában. 

A tehetséges kamasz, aki 2 évesen megtanulta a periódusos rendszert, és 7 éves kora óta előadásokat tart indiai főiskolákon, szerdán érettségizett a New York állambeli Nassau megyei Malverne középiskolában. Suborno, aki elmondása szerint a kilencedikes tanulmányok befejezése után egyből a 12. osztályba lépett, minden idők legfiatalabb diákja lett, aki elvégezte a középiskolát - jelentette a  WABC-TV. 

Miután elkezdte a 12. osztályt, Suborno több New York környéki egyetemen, köztük a NYU-n, a Stony Brook Egyetemen, a City University of New Yorkon és a Brooklyn College-on is felvett nem diplomás órákat. 

„Ez egy teljesen új kihívás volt számomra” - osztotta meg. „Sokkal több házi feladat, sokkal hosszabb órák, több új tantárgy és anyag, és mindez sokkal rövidebb időbe van sűrítve, mint az iskolában.” 

Az okos fiatal diák, akinek családja szerint a festészetben, a vitában és a zongorázásban is ügyes, a NYU-n is történelmet írhat, amikor megkezdi a bachelor fokozat megszerzését. 

Az egyetem szóvivője tájékoztatta a Bari családot, hogy a NYU nem tud arról, hogy Subornónál fiatalabb diákot valaha is felvettek volna.

Subornót szülei, Rashidul és Shaheda Bari már korán megismertették az oktatással. Édesapja, Rashidul fizikát tanít a Brooklyn Technical High Schoolban, édesanyja, Shaheda pedig általános iskolai tanár. 2014-ben vették észre, hogy legkisebb fiuk kivételesen okos, amikor Rashidul Bari szerint alapvető matematikát tanítottak neki. 

„A feleségem akkoriban éppenséggel a tanára volt. Egy nap épp az egy plusz egyet tanította neki, mire ő azt válaszolta: ’Anya, egy plusz egy az kettő’ - mesélte Rashidul Bari. „Erre anya azt kérdezte: 'Akkor mi az egy meg kettő?'. És akkor azt mondta, hogy 'három', és majd kérdezte anyát, hogy 'ha egy meg egy az kettő, meg tudnád mondani, hogy mennyi az n meg n?” 

Férje szerint Shaheda Barit meglepték a kérdések. Rashidul Bari azt mondja, először nem törődött vele, mert legidősebb fia, a 21 éves Refath Bari, aki a Brown Egyetemre jár, szintén okos volt. De a fiú minden matematikai fogalmat elkezdett absztrahálni. 

Suborno apja, aki akkoriban matematika szakos hallgató volt, megosztotta a lenyűgöző felfedezést az egyik professzorával. „A professzorom azt mondta: 'kizárt dolog, egy kétéves nem képes ilyen absztrakcióra. Komoly figyelmet kellene rá fordítania’” - mondta Rashidul Bari. Suborno továbbra is felhívta magára a figyelmet, ami végül oda vezetett, hogy meghívták főiskolai szintű kurzusokra - mondta az apja. 

Suborno előadást tart egy indiai egyetemen
Suborno előadást tart egy indiai egyetemen
Fotó: Rashidul Bari

2020-ban, amikor 7 éves volt, Suborno elkezdett meghívásokat kapni indiai főiskoláktól, hogy tanítson, amit évente háromszor meg is tesz - mondta az apja. 

"Ez rengeteg lehetőséget ad neki, hogy beszélgetéseket folytasson különböző szintű szakemberekkel, diákokkal, tanárokkal, főiskolai elnökökkel, nagyon sok emberrel"

 - mondta Rashidul Bari. A család szerint a kiemelkedő intelligenciájú embereket összegyűjtő egyesület, a Mensa azt mondta nekik, hogy várnia kell 14 éves koráig - körülbelül addig, amikor Suborno azt tervezi, hogy leérettségizik a NYU-n. 

Suborno azt tervezi, hogy folytatja a családja tanítási hagyományát, és egy nap matematika- és fizika professzor lesz. 

Az amerikai egyetemek egyébként tárt karokkal (és ösztöndíjakkal) várják a kiemelkedő képességű fiatalokat a világ minden tájáról, így Magyarországról is. Tavaly például több egyetem is versengett egy kitűnő magyar diákért.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről