A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Mutánssá váló szúnyogoktól félnek

Vágólapra másolva!
A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium (PTE VNL) szakemberei.
Vágólapra másolva!

Genetikailag ellenállóvá váló szúnyogok

E szer túlzott, hosszú távú és egyoldalú alkalmazása esetén a csípőszúnyogok - genetikai mutáció révén - ellenállóvá válnak a szer hatóanyagával szemben. Emiatt a kémiai kezelés csak részben vagy egyáltalán nem lesz hatékony a szúnyogállomány gyérítésére - hívták fel a figyelmet a felsőoktatási intézmény MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

Kitértek rá: a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) javaslata és nemzetközi standard is, hogy a kémiai kezelésekkel érintett területeken nyomon kövessék e folyamatokat, viszont Magyarországon ez jelenleg egyelőre nem megoldott. Emiatt a VNL a hazai járványmegelőzési kutatási tevékenysége kapcsán végezte el néhány jelentősebb településen - Budapesten, Vácon, Győrben, Debrecenben, Barcson és Pécsen - a csípőszúnyogok ilyen irányú vizsgálatát.

A dalos szúnyogokban jelen van az ellenálló génváltozat

E települések mindegyikén azt tapasztalták a szakemberek, hogy a hazánkban egyik leggyakoribb - egyben a Nyugat-nílusi láz fő terjesztőjeként ismert faj - dalos szúnyog populációi jelentős arányban hordozzák a rezisztenciáért felelős génváltozatot, vagyis ellenállóak a kémiai gyértőszerrel szemben.

Elsősorban a dalos szúnyogok hordozzák a szúnyogirtó szereknek ellenálló géneket.
Elsősorban a dalos szúnyogok hordozzák a szúnyogirtó szereknek ellenálló géneket.
Fotó: Getty Images via AFP

A nemrég hazánkban is megtelepedett, inváziós ázsiai tigrisszúnyog populációi egyelőre érzékenyek a kémiai szerre, azonban a túlnyomó részt kémiai gyérítésen alapuló hazai gyakorlatot folytatva csak idő kérdése, hogy a dalos szúnyoghoz hasonlóan rezisztenssé váljanak - hívták fel a figyelmet, kitérve arra, hogy Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Törökországban, valamint Romániában is volt példa hasonlóra.

A szakemberek szerint a problémára az úgynevezett integrált szúnyoggyérítési stratégia mielőbbi bevezetése hozna megoldást, amelynek lényege, hogy a szúnyogok és a kórokozók rendszeres monitorozása alapján többféle kezelési módszert vegyítenek a szúnyogok elleni védekezésre. 

A hangsúlyt a megelőzésre kellene fektetni, továbbá - a rezisztencia kialakulását megakadályozva - a kémiai szert célzottan, csak indokolt esetben lenne szükséges alkalmazni - olvasható a közleményben.

Habár hazánkban egyre több veszélyes invazív szúnyog jelent meg az utóbbi években, egyelőre egyikükben sem mutatták ki a legveszélyesebb betegségeket előidéző kórokozókat. Az idegen szúnyogfajok terjedését leginkább a klímaváltozás hatásai segítik.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!