7 dolog, amit nem tudott a Sissi ellen elkövetett merényletről

Sissi, a magyarok királynéja.
Vágólapra másolva!
„Mi történik velem?” – ezek a magyar szavak hagyták el utoljára a legendás Sissi ajkait, akit 1898. szeptember 9-én egy hegyesre élezett reszelővel szúrt szívtájékon Genfben egy olasz anarchista, Luigi Lucheni. A magyarok királynéja az anarchisták politikai áldozata lett, akik merényletek útján próbálták felhívni a figyelmet céljaikra. Augusztus 30-án, péntek este debütál a Viasat History műsorán a Sissi: Merénylet a császárné ellen című dokumentumfilm, amely korabeli jegyzőkönyvekre, dokumentumokra, Lucheni feljegyzéseire, Ferenc József és Erzsébet levelezésére, mi több, most először a császári család ceremoniális dossziéjára támaszkodva mutatja be a tragikus esetet. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit kevesen tudnak a tragikus merényletről.
Vágólapra másolva!

1. Sissi azért ment Genfbe, hogy kikúrálja magát. A királyné mindig is imádta a Genfi-tavat, 1898 nyarán már ötödször látogatott oda. Ekkoriban a lelkét húga halála marta, aki egy párizsi tűzvészben veszett oda. A mozgásért rajongó Erzsébet azt is nehezen dolgozta fel, hogy kora miatt le kellett mondania a lovasíjászatról.

2. Hiába volt inkognitóban, mindenki tudta, hogy ott van. A csend és a nyugalom miatt választotta a várost, nem akart felhajtást, szállására is álnéven jelentkezett be, de a helyi újságok mégis lehozták, hogy „Erzsébet császárné, akit Hohenheim grófné néven ismernek, visszatért”.

Kaiserin Elisabeth von Österreich auf dem Totenbett
Fotó: IMAGNO/Sammlung Hubmann / Viasat World

3. Előre figyelmeztették a merénylet veszélyére. Szeptember 5-én a genfi rendőrfőnök meglátogatta Sissit, hogy figyelmeztesse az anarchisták okozta veszélyekre. Csak abban az évben 36-ot utasítottak ki az országból. A főnök felajánlotta a rendőrség segítségét, de Erzsébet elutasította mondván: „úgy akarnak tartani, mint egy foglyot”.

4. Először azt hitték, csak fellökték Sissit. Udvarhölgyei kíséretében aznap este Erzsébet a hajóállomás felé sietett, mikor Lucheni rárontott. A királyné elesett, de aztán felállt és gyorsan magához is tért. Erzsébet edzett volt, de részben talán a sokkhatás miatt is azonnal folytatta útját a hajó felé.

5. Már a hajón voltak, mikor a császárné rosszul lett. A hajón udvarhölgye látta, hogy Erzsébet elsápad, ezért cukrot akart adni neki. Légzése nehézkessé vált, szétnyitották a mellényét, és ekkor szembesültek azzal az apró sebbel, amit Lucheni hegyesre élezett reszelője ejtett rajta. A hajó azonnal megfordult, de hiába: Sissi elveszítette az eszméletét, és a kirendelt orvosok már csak a halál tényét tudták megállapítani.

Sissi, a magyarok királynéja.
Fotó: Viasat World

6. Valószínűleg mai körülmények között sem lehetett volna megmenteni. Lucheni reszelője átszúrta Erzsébet negyedik bordáját, ez belső vérzést eredményezett. A szív körül nagy mennyiségű folyadék gyűlt össze, az pedig nem tudott megbirkózni a nyomással, és leállt. Ha mentőhelikopter sietett volna Sissi segítségére, valószínűleg az is elkésett volna, a szívtamponád általában halálhoz vezet, ha nem nyitják fel a mellkast.

7. A temetésén újabb merényletet akartak elkövetni. Sissi temetésére 1898. szeptember 17-én került sor Bécsben, és egy kódolt táviratból később kiderült, hogy két anarchista odautazott, hogy merényletet kíséreljenek meg Nápoly hercege ellen. Szerencsére a hatóságok pontos személyleírással rendelkeztek róluk, így időben le tudták őket tartóztatni.

Fotó: Viasat World

Miközben a monarchiában mindenki gyászolt, Lucheni egyáltalán nem bánta tettét. „Ez csak a kezdet!” – mondta, de végül ő húzta a rövidebbet: nem lett belőle mártír, Sissi legendája viszont máig kitart.

(Forrás: Viasat World)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!