A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Filmbe illő rémálom: nem tudni, mikor térhet haza az űrben ragadt két űrhajós

Vágólapra másolva!
Továbbra is bizonytalan annak a két űrhajósnak a visszatérése a Földre, akik a Boeing Starliner űrhajójával jutottak fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), de a kapszula meghibásodása miatt ottrekedtek - derült ki a NASA szerdai sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az amerikai űrhivatal tájékoztatása szerint legkorábban a jövő hét végén vagy az azt követő héten születhet döntés arról, hogy Barry Wilmore és Sunita Williams hogyan és mikor térhet vissza a Földre. 

A két űrhajós júniusban indult az ISS-re, ahol egy hetet kellett volna eltölteniük, de azóta is ott vannak.

A NASA szerint visszatérésükre két lehetséges forgatókönyvet mérlegelnek. Az első, hogy a Starlinerrel térnek vissza, de ehhez először meg kellene javítani, miután az ISS-re érkezéskor hajtóműproblémákat és héliumszivárgást észleltek. A másik lehetséges forgatókönyv, hogy a Starliner legénység nélkül térne vissza a Földre, amihez jelentősen át kellene programozni a vezérlését. 

A két űrhajós pedig a szeptemberben a SpaceX rakétájával az ISS-re induló csapat visszatérésekor jöhetne vissza jövő februárban, de akkor a SpaceX küldetésének két tagját a Földön kellene hagyni, hogy legyen hely a visszatéréskor a fentrekedeteknek.

Két űrhajós az űrben ragadt - hogyan múlatják az időt (és maradnak életben) 2025-ig?, űrhajósokazűrben
Fotó: Getty Images via AFP/Joe Raedle

A Starliner részben többször is használható űrhajó, amely egy mintegy 3 méter magas űrkapszulából és egy szervizmodulból áll. A SpaceX Crew Dragon űrhajójával ellentétben nem vízen, hanem szárazföldön érne földet. A Starliner megalkotásával a cél az volt, hogy a SpaceX Crew Dragon mellett legyen alternatívája az űrbe jutásnak az Egyesült Államokból. A Starliner több évi csúszás és többszöri halasztás után június elején indult első emberes útjára a Nemzetközi Űrállomásra.

Legutóbb júniusban írtunk arról, hogy akkor már harmadszorra halasztották el a Boeing Starliner visszatérését a Földre. Az űrhajóval azonban nem csak a hazatérésnél észleltek probláműkat a tudósok, a kilövést is többször halasztották el technikai problémák miatt. Végül több halasztás után a Boeing által tervezett űrhajó, fedélzetén két űrhajóssal, június 5-én indult a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból, és 24 órás repülés után csatlakozott az ISS-hez. Tervek szerint Butch Wilmore és Suni Williams egy hetet töltöttek volna az űrállomáso, amik azonban előreláthatólag több mint fél év lesz. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!