A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA

Egy 17. századi kalózhajó roncsot fedeztek fel Marokkó berber tengerpartja mellett

A hajó szállított Algírban készült fazekasárut, edényeket és más fémtárgyakat, feltehetőleg azért, hogy a hajó kerekedőhajónak álcázza magát.
Fotó: Seascape Artifact Exhibits Inc.
Vágólapra másolva!
A hajó erősen fel volt fegyverezve és a Spanyol part felé tarthatott, hogy elfogja és leigázza az embereket, amikor elsüllyedt. De szállított Algírban készült fazekasárut és lábasokat, valószínűleg azért, hogy kereskedelmi hajónak álcázza magát - írja a Live Science magazin.
Vágólapra másolva!

A Florida bázisú Odyssey Marine Exploration (Odüsszeia Tengerkutatás) társaság 2005-ben találta a hajóroncsot, amikor az 1694.ben elveszett angol hadihajó a HMS Sussex maradványait kereste. Az expedíció 2005-ben talált ókori római és föníciai hajóroncsokat is a területen.

A berber kalózhajó roncs felfedezését csak most hozta nyilvánosságra Greg Stemm, az Odyssey Marine Exploration alapítója és az expedíció vezetője a Wreckwatch magazinban, egy kiterjedt történelmi kutatást követően.

A hajó szállított Algírban készült fazekasárut, edényeket és más fémtárgyakat, feltehetőleg azért, hogy a hajó kerekedőhajónak álcázza magát.
Fotó: Seascape Artifact Exhibits Inc.  / Live Science

A berber kalózok muszlimok voltak, akik a 15. században kezdtek működni Algíren kívül, ami akkor az Oszmán Birodalom része volt. Észak-Afrika nyugati partvonalának nagy része, a mai Marokkótól Líbiáig, a „Berber Part” néven volt ismert akkoriban – nevét az ott élő berber népekről kapta, és kalózai több, mint 200 éven át jelentős fenyegetést jelentettek, hajókat zsákmányoltak és rabszolga rajtaütéseket hajtottak végre Európa földközi-tengeri és atlanti-óceáni partjai mentén. Az rabszolga rajtaütések során elfogott embereket, vagy váltságdíjért megtartották, vagy eladták az észak-afrikai rabszolga-kereskedelemben ami a 20. század elejéig néhány muszlim országban működött. 

 

A berber kalózok kalózkodásának a 19. század elején a Berber Háborúk vetettek véget: az Egyesült Államok, a Svédország és a dél-itáliai Szicíliai Normann Királyság legyőzte őket.

 

A kalózhajó roncsait a Gibraltári-szoros mély vízében találták körülbelül félúton Marokkó és Spanyolország közt. Erősen fel volt fegyverezve vas forgótalpas ágyúkkal (a képen létható) és négy holland ágyúval.
Fotó: Seascape Artifact Exhibits Inc.c / Live Science

 

Az elsüllyedt hajó


A kalózhajó roncs a Gibraltári-szoros fenekén fekszik, körülbelül 830 méter mélyen. A hajó körülbelül 14 méter hosszú volt és a kutatás azt mutatja, hogy egyvitorlás hajó volt – egy kis hajó, háromszögletű vitorlával, két árbóccal, amiket evezőkkel lehetett hajtani. Az egyvitorlás hajókat a 17. és 18. században használták a berber kalózok, részben azért, mert gyakran összetévesztették őket a halászhajókkal, vagyis más hajók nem gyanították, hogy kalózok vannak a fedélzeten.

A roncsvadászok ez elsüllyedt hajót távirányítású járművel fedezték fel, ami feltárta, hogy a hajó négy nagy ágyúval, 10 forgótalpas löveggel és sok puskával volt felszerelve a körülbelül 20 kalózból álló banda számára.

 

A Gibraltári-szoros volt a kalózok kedvenc vadászterülete, ahol az összes kalóz zsákmány egyharmadát vették el.

 

A hajó egy nagyon ritka távcsővel is fel volt szerelve – a teleszkóp egy korai fajtája, ami akkoriban forradalmi volt és valószínűleg egy európai hajóról zsákmányolták.

A kalózhajó roncson lévő boros üveg, vagy likőrös üveg Belgiumban, vagy Németországban készült.
Fotó: Seascape Artifact Exhibits Inc. / Live Science

 

Más leletek alátámasztják azt, hogy a hajó egy lopott árukkal megrakott kalózhajó volt.

Sean Kingsley történész, a Wreckwatch magazin főszerkesztője és a felfedezés kutatója azt nyilatkozta, hogy voltak a hajón Belgiumban, vagy Németországban készült likőrös üveg kollekciók, az oszmán Törökországban készült teás edények, és a roncs nagyon gyanúsan néz ki. Ez nem volt normális észak-afrikai parti kereskedőhajó.

 

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!