A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00VízilabdaMagyarország-Ausztrália
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Franciaország
NyílNyíl

Egy elmélet szerint árulás miatt találták meg Anne Frankot és családját

Anne Frank az iskolapadban
Fotó: Wikimedia Commons
Vágólapra másolva!
Naplójának köszönhetően az egész világ ismeri Anne Frank nevét. Ő az, aki reprezentálja a holokauszt gyermekáldozatait. Apja üzletében két évig rejtőzködött családjával, miközben naplójában megörökítette a viszontagság mindennapjait. 1944. augusztus 4-én azonban megtalálták rejtekhelyüket. Ezzel kapcsolatban egy kutatás azt állítja, hogy árulás áldozatai lettek.
Vágólapra másolva!

Menekülés a nácik elől

Anne Frank a holokauszt egyik leghíresebb áldozata. 1929. június 12-én született Frankfurtban. Ő és családja zsidó származásuk miatt 1933-ban Amszterdamba menekültek a nemzetiszocialisták hatalomra kerülését követően. Itt is csak rövid ideig lehettek biztonságban, ugyanis 1939-ben kitört a második világháború, és egy évvel később Hollandia német kézre került. Nővére, Margot munkatábori behívót kapott és apjuk, Otto Frank üzletének egy titkos melléképületébe kényszerültek elrejtőzni, ahol a hónapok során más zsidó családok is csatlakoztak hozzájuk.

Rejtőzködés: az életük része

Naplóját a 13. születésnapjára kapta. Annak ellenére, hogy először gondolkodott rajta, hogy vezess-e egyáltalán, a kis könyv a holokauszt történetének egyik legismertebb művévé vált. A lány szorgalmasan írta bejegyzéseit fiktív barátnőjének, Kittynek, elsősorban a fiatal tinédzserként szerzett tapasztalatairól és a bujkálás mindennapjairól. 1944 tavaszán egy háborús rádióadás hatására elkezdett szakaszokat szerkeszteni, bizonyosakat újraírni és a stílusán is változtatott.

A lányról készült 1939-es fotók
Fotó: Wikimedia Commons

 Nem csupán a rejtőzködés általános élményeit írta le, hanem elmélkedett vallási és ideológiai nézetekről, magánéletéről és a serdülőkorral járó testi változásokról is. Bejegyzései 1944. augusztus 1-ig tartanak. 

Három nappal később egy ismeretlen bejelentést követően rendőrök jelentek meg apja üzletében, és felfedezték a titkos épületszárnyat. 

Csupán néhány nappal az első szövetséges katonák megérkezése előtt szállították Auschwitzba, majd a családja női tagjaival a bergen-belseni táborba. Itt a háború vége előtt néhány hónappal érte a halál a tábort végigsöprő tífuszjárvány nyomán. 

Heinrich Himmler, az SS vezetője, és Reinhard Heydrich, "Hitler hóhérja", holokauszt kitervelője
Fotó: DW

A békekötést a családból egyedül Otto Frank élhette meg. A háború után az egyik őket segítő személy, Miep Gies adta át neki gyermeke naplóját. Az apa megszerkesztette a szövegeket, megjegyzéseket írt hozzájuk és 1947-ben kiadta a könyvet Anne Frank naplója címmel. A művet, ami a holokauszt eseményeinek feldolgozásában és megismerésében ma már alapműnek számít több, mint 50 nyelvre fordították le.

Árulás vagy véletlen?

A korábbi kutatások nem találtak rá egyértelmű bizonyítékot, hogy elárulták volna a család búvóhelyét. Ezek szerint eredetileg hamis élelmiszerjegyek után nyomozva találtak rá a menedékre. Ugyan a viták erről most is folynak, de a jelek szerint egy szintén zsidó származású jegyző, Arnold van den Bergh adott jelentést a Frank családról, hogy saját feleségét és gyermekeit mentse. Egy történészekből, adatelemzőkből és kriminológusokból álló csoport a hozzáférhető információk és hat évnyi kutatómunka alapján jutott erre a következtetésre. 

A titkos búvóhely bejáratának rekonstrukciója
Fotó: Wikimedia Commons/Bungle

Van den Bergh ellen szól egy korabeli levél is, amiben megvádolják az árulással, illetve egyre kevesebb olyan kiváltsággal rendelkezett, ami a deportálások alól mentesítette volna. 

A Zsidó Tanács tagjaként azonban hozzáfért a rejtőzködők címlistáihoz, amivel úgy gondolta, megmentheti családja életét. 

A férfi nem sokkal a háború után, 1950-ben halt meg. Az őt vádoló névtelen levél Otto Frank hagyatékából került elő, aki soha nem említtette a jegyzőt, illetve arra sem tett utalást, hogy családját szándékosan árulták volna el. Miután van der Bergh családja perrel fenyegette meg a munka szerzőit, a tanulmányt a kiadó kivonta a forgalomból.

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!