Megállíthatatlanul száguld a Jupiter felé a JUICE űrszonda

Vágólapra másolva!
Tökéletesen végrehajtotta az Európai Űrügynökség (ESA) JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) űrszondája az űrkutatás első kettős, Hold és Föld melletti elrepülését, hogy a Föld gravitációját felhasználva a Vénuszon át 2031-ben a Jupiterhez érjen - jelentette be szerdán az űrügynökség.
Vágólapra másolva!

A JUICE a Hold mellett elrepülve megfordult, és a Földhöz érve 6840 kilométerre közelítette meg Délkelet-Ázsiát és a Csendes-óceán térségét, miközben kameráival képeket készített és műszereivel tudományos adatokat gyűjtött - számolt be róla Ignacio Tanco, a küldetés műveleti vezetője az ESA a Darmstadtban található műveleti központjából.

A JUICE kamerája által készített felvétel a Holdról
Fotó: AFP

Az űrszondát 2023 áprilisában indították el a Naprendszer legnagyobb óriásbolygója felé. A 2035-ig tartó küldetés célja a Jupiter és a bolygó három nagy holdjának, az Európának, a Ganümédesznek és a Callistónak a megfigyelése.

Az űrszonda a Föld és a Vénusz közelében hajt végre összesen négy gravitációs hintamanővert, hogy takarékoskodjon hajtóanyagával. A JUICE a Jupiterhez érkezve előbb pályára áll az óriásbolygó körül, 35 alkalommal megkerüli a három jeges holdat, majd 2034 végén lefékez, és a Ganümédesz körüli pályára állva tanulmányozza annak felszínét.

Tanco kiemelte, hogy a kockázatos hintamanőver teljesen zökkenőmentesen zajlott, és a szonda ezzel 100-150 kilogramm hajtóanyagot takarított meg, amit arra használhat majd, hogy a tervezettnél hosszabb ideig tartson a küldetése, és jobban megközelíthesse a Ganümédeszt.

AZ ESA a JUICE Földhöz közeli repülésének köszönhetően az űrszonda műszereinek viselkedését is tanulmányozhatták, ami segítséget nyújthat annak megértéséhez, hogy hogyan reagálnak majd a Jupiter környezetében - fűzte hozzá Claire Vallat, az ESA tudósa.

A JUICE küldetésének PRIDE (Planetary Radio Interferometry and Doppler Experiment) kísérletében a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kutatói is részt vesznek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!