A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Rémisztő hírt kaptak a fiatalok, a rákos megbetegedésekről van szó

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Rákellenes Társaság új kutatása szerint több mint egy tucat rákfajta előfordulási aránya emelkedik a fiatalabb generációk körében. Az okok egyelőre nem ismertek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szakértők által készített új tanulmányban egy kutatócsoport 1920 és 1990 között ötéves időközönként elemezte a születési kohorszokat, hogy megbecsülje 34 különböző ráktípus előfordulási arányát. A Lancet Public Health című folyóiratban közzétett eredmények aggasztó tendenciát tártak fel: 

17 ráktípus, köztük az emlő-, a hasnyálmirigy- és a gyomorrák gyakorisága drámaian emelkedett a fiatalabb generációk körében.

rák
Aggasztóan nő a fiatal rákbetegek száma
Fotó: Science Photo Library via AFP

A rákos megbetegedések halálozási aránya, valamint az olyan daganatos megbetegedések előfordulása, mint a női máj, a méhtestrák, az epehólyag, a hererák és a vastagbélrák szintén tovább emelkedik.

Drámaian kilőtt egyes ráktípusok gyakorisága a fiatalok körében

A megállapításokat 23 654 000 olyan beteg adatainak vizsgálata után tették, akiknél 34 ráktípust diagnosztizáltak, valamint 25 ráktípussal kapcsolatos 7 348 137 halálesetet vizsgáltak. A rákos megbetegedési arányok generációkon átívelő összehasonlítása érdekében a kutatók kiszámították az egyes születési kohorszokra vonatkozó előfordulási és halálozási arányokat, az életkor és az időszak figyelembevételével, 1920 és 1990 közötti ötéves intervallumokban. A születési kohorsz a születési éveik alapján kategorizált emberek csoportját takarja.

A 34 vizsgált rákos megbetegedés közül nyolc esetében az előfordulási arány körülbelül 1920 óta minden egyes születési kohorszban növekedett. A tanulmány megállapította, hogy az 1990-es születési kohorszban az 1955-ös születési kohorszhoz képest körülbelül két-háromszor magasabb a hasnyálmirigy-, a vese- és a vékonybélrák, valamint a májrák előfordulási aránya a nőknél.

Egyelőre rejtély, mi állhat a rákos megbetegedések növekedésének hátterében

Bár a tanulmány azonosította az említett születési kohorszokhoz kapcsolódó rákos megbetegedési tendenciákat, a jelenség mögött meghúzódó pontos okokat nem sikerült feltárni, írták a kutatók.

A tudósok úgy vélik, hogy a fiatal rákosok számának növekedése egyedi társadalmi, gazdasági, politikai, éghajlati, illetve környezeti tényezőkre vezethető vissza.

Az aggasztó trend miatt a szakértők sürgős beavatkozást szorgalmaznak, ugyanis az rákos megbetegedések száma az évek során csak növekedni fog, ami az egyes országok ellátórendszereit is súlyosan megterhelheti.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!