Malcolm Campbell: minden balesetét túlélte a többszörös sebességrekorder autóversenyző

Campbell Daytona Beachen
Fotó: Wikimedia Commons
Vágólapra másolva!
Malcolm Campbell felfoghatatlan sebességrekordokat döntött meg az 1920–30-as években, az egyikért még lovaggá is ütötték. Szárazföldön és vízen is egyre gyorsabb akart lenni, és számos balesete mindegyikét túlélte. Szenvedélyét örökségként a fia vitte tovább.
Vágólapra másolva!

Miután elkészült az első benzinmotoros automobil, a sebesség szerelmesei nem sokkal később felfoghatatlan gyorsaságokat értek el. Bár az első vasutak és autók még messze nem úgy közlekedtek, mint napjainkban, de a kor emberei addig nem tapasztalt sebességgel száguldhattak. Az autóversenyzők pedig a tudományos és technikai fejlődést kihasználva akár maguk készítették el a saját járműveiket. 

Sir Malcolm Campbell
Sir Malcolm Campbell
Fotó: Wikimedia Commons

A Blue Bird volt a védjegye

Malcolm Campbell 1885-ben született – még éppen az előtt, hogy Karl Benz első automobilja elkészült volna – egy kenti városkában. Apja gyémántkereskedő volt és fiát is a családi üzlet folytatására ösztönözte. Campbell fiatalként Németországban járt tanulmányúton, ahol először találkozott a motorsporttal. 

Szerelem volt első látásra, de a valódi szenvedélye idővel az autóversenyzés lett. 

1910 után már csak ennek szentelte minden szabadidejét – ambíciói pedig nemcsak a szárazföldre, hanem a vízre is kiterjedtek. Háromszor nősült, másodszor Dorothy Evelyn Whittal-t vezette oltár elé, akivel 20 évig éltek házasságban. Gyermekei, Donald és Jean is tőle születtek, és bár felesége később az apaságra és a házastársi szerepre alkalmatlannak nevezte, viszonylagos békességben teltek a napjaik.

Malcolm Campbell és híres veresenyautója a "Blue Bird"
Fotó: Campbell Family/Gia Campbell

 Campbell rendszeres rekordkísérletei korántsem voltak veszélytelenek: az évtizedek során számtalanszor került a halál közelébe száguldásai miatt. Először 1912-ben szenvedett balesetet „Blue Bird” („Kék Madár”) nevet viselő autójával. A kocsit később lecserélte – ahogy folyamatosan tette az újabb és újabb kísérleteknél –, de a név egész karrierje során megmaradt. Jellegzetes járműve volt a Napier-Campbell Blue Bird, amivel 1927-ben állított fel új rekordot. A vízi sebességi csúcsot négyszer döntötte meg a szintén Blue Bird névre keresztelt hirdroplánnal. 

A gyorsaság lovagja

Első rekordkísérletét 1924-ben hajtotta végre, amikor autója meghaladta a 235 km/h sebességet. Munkássága egyik fénypontja lehetett, amikor 1931-ben ritka uralkodói elismerésben részesült, ugyanis V. György brit király lovaggá ütötte. Kilencedik és egyben utolsó rekordját 1935-ben állította fel az Egyesült Államokban. Utah állam földrajzi körülményei teljesen megfeleltek a versenyzés (és még inkább a csúcsdöntés) feltételeinek. 

Szeptember 3-án a Bonneville sós síkságon Campbell megdöntötte a szárazföldi gyorsasági rekordot: először lépte át a 300 mérföld per óra, azaz 483 km/h sebességet. 

A rekorddöntések évtizedeiben Malcolm Campbell kiváló ellenfélre talált a később szintén lovaggá ütött Henry Segrave személyében.

A versenyző a Blue Bird kormányánál
Fotó: Wikimedia Commons

Egymást folyamatosan inspiráló riválisokként ontották magukból az újabb és újabb rekordokat. Segrave a gyorsulás áldozata lett, mindössze 33 éves korában vesztette életét, mikor a vízi gyorsulási csúcsot próbálta megdönteni. Malcolm Campbell 63 éves korában hunyt el, miután többször agyvérzést kapott. Fia, Donald örökölte apja rajongását és tehetségét is a versenyzésben. Apja Blue Bird K4 motorcsónakjával kezdte karrierjét, amit Bluebird K4-re keresztelt át – ez a névváltozat az ő munkásságát fémjelezte. 

Malcolmhoz hasonlóan vízen és szárazföldön egyaránt feszegette határait, ami végül az életébe került: 1967 januárjának elején egy vízi rekordkísérlet során bekövetkezett balesetben hunyt el. A Bluebird roncsait és Donald Campbell maradványait csak 2001-ben találták meg. 

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!