Kannibalizmus nyomait azonosították a hajókapitányon

Az expedíció véres kannibalizmusba torkollott
Az expedíció véres kannibalizmusba torkollott: az 1845-ben az Északi-sarkra induló HMS Erebus és HMS Terror metszete
Vágólapra másolva!
A Waterloo Egyetem és a Lakehead Egyetem kutatói azonosították James Fitzjames csontvázmaradványait, aki Sir John Franklin 1845-ös északnyugati átkelési expedícióján a HMS Erebus hajó fedélzetén szolgált. A csontokon vágásnyomokat találtak, ami összhangban van a kannibalizmusról szóló jelentésekkel.
Vágólapra másolva!

A Franklin-expedíció egy kudarcba fulladt brit északi-sarkvidéki út volt Sir John Franklin kapitány vezetésével, amely 1845-ben indult el Angliából két hajóval, a HMS Erebus-szal és a HMS Terrorral. A kudarcba és kannibalizmusba fulladt expedíció küldetéseként azt tűzte ki, hogy bejárja az északnyugati átjáró utolsó, még feltáratlan szakaszait a kanadai sarkvidéken, és mágneses adatokat gyűjtsön a régió navigációs ismereteinek javítása és megértése érdekében.

Az expedíció véres kannibalizmusba torkollott
Az expedíció véres kannibalizmusba torkollott: az 1845-ben az Északi-sarkra induló HMS Erebus és HMS Terror metszete
Fotó: Wikimedia Commons/London News

Az expedíció katasztrófával végződött, amikor mindkét hajó, a százhuszonkilenc tisztjével és legénységével együtt a jég fogságába került a Victoria-szorosban, a mai kanadai Nunavutban található King William-sziget közelében. A régészeti bizonyítékok arra utalnak, hogy az életben maradt legénység egy négyszáz kilométeres gyaloglás közben vesztette életét a kanadai szárazföldön lévő Back River felé, a legtöbben pedig a King William-szigeten haltak meg

  – mutattak rá a szakemberek a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Hozzátették: körülbelül mindössze harminc-negyven ember jutott el a szárazföld északi partvidékére, mielőtt áldozatul estek volna a hidegnek, még mindig több száz kilométerre a legközelebbi nyugati településtől.

 

Kannibalizmusra utaló nyomokat azonosítottak

A 19. század közepe óta legalább tizenhárom tengerésztől származó, szám szerint négyszázötvenegy csontot találtak a King William-sziget környékén, akik a Franklin-expedícióban szolgáltak. Esetükben az élő leszármazottaktól vett DNS-mintavétel lehetővé tette a tudósok számára James Fitzjames maradványainak azonosítását.

Jó minőségű mintával dolgoztunk, amelyből Y-kromoszóma-profilt tudtunk készíteni és szerencsére sikerült egyezést találnunk

 – mondta Stephen Fratpietro, a Lakehead paleo-DNS-laboratóriumának munkatársa. 

James Fitzjames, az expedíció legénységének most azonosított tagja
James Fitzjames, az expedíció legénységének most azonosított tagja; a parancsnok a HMS Erebust irányította
Fotó: Wikimedia Commons/Richard Beard 

A kutató azonban rámutatott, hogy Fitzjames csak a második a százöt ember közül, akit eddig azonosítani tudtak. A csapat 2021-ben azonosította a legénység egy másik tagját: John Gregory-t, a HMS Erebus fedélzetén dolgozó mérnököt.

James Fitzjames maradványainak 3D-s vizsgálata során a tudósok vágásnyomokat találtak az állkapcson, ami összhangban áll a kannibalizmusról szóló jelentésekkel. 

Szerintük ez többek között azt mutatja, hogy:

  • legalább néhány elhunyt tengerész előbb halt meg, mint a többiek, és hogy
  • sem a rang, sem a státusz nem volt irányadó az expedíció utolsó kétségbeesett napjaiban, amikor a legénység tagjai a megmenekülésükért küzdöttek.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!