Veszélyes aszteroida bukkant elő a semmiből

Vágólapra másolva!
A napokban különös objektum repült el a Föld mellett. A veszélyes aszteroidát radarképeken örökítették meg. A földközeli kisbolygó egy óriási földimogyoróra emlékeztet.
Vágólapra másolva!

A 2024 ON néven ismert objektum a NASA Jet Propulsion Laboratory szerint közel 1 millió kilométerre közelítette meg a Földet, amikor szeptember 16-án elhaladt bolygónk mellett - írja a Futurism. Ez körülbelül 2,6-szorosa a Föld-Hold távolságnak, ami ugyan közeli elhaladást jelent, de még nem életveszélyes ránk nézve. A veszélyes aszteroida érkezését először a hawaii ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) kisbolygó-figyelő rendszer észlelte. A földimogyoró-alakú égitest mérete óriási; szélességét ugyan nem sikerült megállapítani, magassága azonban meghaladja a 350 métert, vagyis majdnem akkora, mint az amerikai Empire State Building.

A veszélyes aszteroida nagy sebességgel haladt el a Föld mellett
A veszélyes aszteroida nagy sebességgel haladt el a Föld mellett
Fotó: Science Photo Library via AFP

Radarfelvételeken a veszélyes aszteroida

A felvételeket egy nappal azelőtt készítették a Goldstone Solar System Radar nevű radarrendszer segítségével, hogy a kisbolygó elhaladt volna a Föld mellett. A képek részletességének hála már tudjuk, minek köszönheti az aszteroida jellegzetes földimogyoró alakját. 

Valójában egy úgynevezett kettős aszteroidáról beszélhetünk; két kisebb objektumról, amelyek egymáshoz érve egy látszólag nagyobb struktúrát képeznek.

Ebben az esetben az aszteroidapáros egyik tagja 50 százalékkal nagyobb a másiknál, és egy nyakszerű szerkezet köti össze őket. A NASA szerint a hasonló méretű kisbolygók körülbelül 14 százaléka lehet kettős aszteroida.

A radarképeken az aszteroida felszínének jellegzetességei is kiszúrhatók, a felvételeken szereplő fényes foltok például egyedi összetételű sziklákat jelölnek.

Idén már a második kettős aszteroida száguldott el mellettünk

A 2024 ON már a második földimogyoró alakú aszteroida, amely az elmúlt egy hónapban elhaladt bolygónk mellett. Egy hasonló méretű kettős égitest, a 2024 JV33 augusztus 18-án közelítette meg bolygónkat. Ennek pályája a Jupiter által befolyásolt üstökösökére emlékeztetett. Szerencsére ez is elég távol volt tőlünk, becsapódástól nem kellett tartani.

A most azonosított aszteroida potenciálisan veszélyesnek minősül, de belátható időn belül nem ütközik a Földnek”

 - közölte a NASA. 

Az amerikai űrkutatási hivatal szerint a Goldstone radarrendszer mérései lehetővé tették a tudósok számára, hogy jelentősen csökkentsék az aszteroida Földtől való távolságának és jövőbeli mozgásának meghatározásával kapcsolatos bizonytalanságokat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!