Véres öldöklésbe kezdtek a kardszárnyú delfinek

Vágólapra másolva!
Drámai felvételek készültek Chile partjainál, a Humboldt-áramlat rendszerénél élő orkák közösségéről. A kardszárnyú delfinek fakó delfinekre vadásztak, néhányat közülük brutális módon le is mészároltak.
Vágólapra másolva!

A kutatók a térségben élő, kevéssé ismert orkapopulációt vizsgálták. A kardszárnyú delfineket (Orcinus orca) akkor kapták lencsevégre, amikor azok éppen fakó delfineket (Lagenorhynchus obscurus) zsákmányoltak - írja a LAD Bible.

Először vették filmre, hogy a kardszárnyú delfinek fakó delfinekre vadásznak
Először vették filmre, hogy a kardszárnyú delfinek fakó delfinekre vadásznak
Fotó: Biosphoto via AFP

A kardszárnyú delfinek intelligens vadászok

Dr. Ana García Cegarra, a chilei Universidad de Antofagasta munkatársa már korábban megfigyelte a kardszárnyú delfinek vadászati stratégiáit, ebből kiderült, hogy az orkák az oroszlánfókák elejtéséhez többek között tengeri halászhajók „segítségét” is igénybe veszik.

A kutatók azt is lejegyezték, hogy a kardszárnyú delfinek osztozkodnak a zsákmányolt fakó delfineken.

Dr. García Cegarra szerint az orkák táplálkozási szokásaival kapcsolatos új információk segíthetnek a szakértőknek megérteni, hogy a déli féltekén élő gyilkos bálnák populációi hogyan kapcsolódnak egymáshoz, és ez a tudás a tengeri ragadozók védelmét is segítheti.

Az orkák tanulmányozása természetes környezetükben nagy kihívást jelent, mivel csúcsragadozók, hatalmas távolságokat tesznek meg, és a nyílt tengeren élnek, ami nehezíti a megfigyelést. A tengeri környezetben betöltött szerepük megértése azonban döntő fontosságú a Humboldt-áramlatban élő, kevéssé ismert populáció megőrzése miatt”

 – mondta Cegarra.

A kardszárnyú delfinek a zsákmányon is osztozkodnak

A gyilkos bálnák étrendje változatos, és a populációk között is vannak komoly eltérések. Az egyes orkacsoportokat a preferált táplálék, a hívóhangok, valamint a genetika alapján különböző ökotípusokba lehet sorolni. Így a vadászatról készült videóval sikerülhet meghatározni, hogy a Humboldt-áramlatban élő gyilkos bálnák pontosan melyik kategóriába tartoznak.

Miután a tudósok feltérképezték a kardszárnyú delfinek jelenlétét a térségben, képesek voltak megörökíteni olyan hátborzongató jeleneteket is, amelyeken a csoportot vezető nőstény orka, Dakota egy fakó delfint repített a levegőbe.

A tengerbiológusok szerint a felvételek arra utalnak, hogy a Humboldt-áramlat gyilkos bálnái az ún. A-típusú, emlősökre vadászó ökotípushoz tartozhatnak.

Zsákmányuk és kis csordaméretük összhangban van ezzel, bár fehér szemfoltjaik kisebbek, mint ami az A-típusú kardszárnyú delfinekre általában jellemző.

Sajnos a szakértők azt is elmondták, hogy szövetmintákat egyelőre nem sikerült venni ettől az orkacsoporttól. Ennek oka, hogy ezek az állatok rendkívül intelligensek, és ügyesen ki tudják cselezni az embert.

A kutatóknak azt is sikerült dokumentálniuk, hogy a kardszárnyú delfinek osztozkodtak a levadászott prédán. 

Ezt már több orkapopuláció esetében megfigyelték, a viselkedéssel a tengeri ragadozók valószínűleg rokonaikat segítik, illetve fajtársaik vadászatban való részvételét honorálják.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!