A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egy új tanulmányból megismerhetjük a mélytengeri áramlatok új, bonyolult viselkedését

A Nemzeti Oceanográfiai Központnak hatalmas szenzor sorai és horgonyzási felszerelése van, amikkel tengervíz mintát vesznek, hogy lényeges oceanográfiai adatokat gyűjtsenek.
Fotó: National Oceanography Centre
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány feltárta, hogy az óceánfenéken történő változások hatással vannak az áramlatokra, és új bepillantást nyújt a tápanyagok és szennyezők mélytengeri pályáira. A Nature Geoscience magazinban a Manchesteri Egyetem tudósai által publikált és a Nemzeti Oceanográfiai Központ által vezetett tanulmány azt találta, hogy az áramlatok felgyorsulnak, lelassulnak, irányt váltanak, és időnként teljesen irányt váltanak, az óceánfenéken található a változó és egyenetlen felszínektől és jellemzőktől függően - Manchesteri Egyetem honlapján.
Vágólapra másolva!

Korábbi modellek azt mutatták, hogy ezek az áramlatok folyamatosak és szilárdak. Ezek a felfedezések segíteni fognak a tudósoknak, hogy megismerjék a mélytengeri ökoszisztémákat fenntartó tápanyagok útját, valamint hogy értékeljék, hogy az óceánban hol halmozódnak fel a mikroműanyagok és más szennyezők.

Azáltal, hogy a tudósok jobban megismerték, hogy a mélytengeri áramlatok hogyan lépnek kölcsönhatásba a tengerfenékkel, most pontosabban meg tudják magyarázni az áramlatok által hátra hagyott üledékeket. Ezek az üledékek úgy működnek, mint a múlt klímaváltozásának hosszú távú dokumentumai és fontos információt nyújtanak a jövőbeni óceáni változások potenciális hatásairól.

A tengerfenék végső érkezési helye a részecskéknek mint például a homok, sár, szerves szén, amik a tengerfenéki organizmusoknak táplálékot biztosítanak, és a szennyezőknek is a tengerfenék végső érkezési helye. E tengerfenéken felhalmozódott részecskékből rekonstruálják a múltbéli éghajlatot, a természeti kockázatokat és az óceáni körülményeket. Ezek a klímaváltozás értékes archívumai, amik messze túlnyúlnak a történelmi feljegyzéseken.

 

Fontos megismerni a mélytengeri áramlatok viselkedését és pályáját, mert ezek az információk segítenek meghatározni honnan jön a szennyeződés, mely ökoszisztémákkal lép kölcsönhatásba, és hogy értelmezzék az üledékekben megőrződött információkat.

 

A Nemzeti Oceanográfiai Központnak hatalmas szenzor sorai és horgonyzási felszerelése van, amikkel tengervíz mintát vesznek, hogy lényeges oceanográfiai adatokat gyűjtsenek.
Fotó:  National Oceanography Centre / Manchesteri Egyetem

A mélytengeri vizek tengerfenekén keresztüláramló áramlatokról nagyon kevés a közvetlen mérés. A legtöbb magasan a tengerfenék felett történt, rövid időskálán és csak egyedi helyszíneken történt. Mostanáig nem értették, hogy lehetnek dinamikus tengerfenéki áramlatok a mélytengerben.

Az új tanulmány elemezte a szenzorok adatait, hogy meghatározzák a tengerfenéki áramlatok variabilitását 4 év alatt. 34 mélytengeri horgonybóját telepítettek 2.5 kilométer vízmélységig, felszerelve nagy frekvenciájú Acoustic Doppler Current Profilers gépekkel, amik egy vízalatti sebességmérő kamerához volt kapcsolva, ami a tengerfenéki áramlatokat méri.

Mozambik partja melletti tengerfenéki áramlatok sokkal változékonyabbak, mint amire a kutatók számítottak. Épp, mint a felső óceáni áramlatok, az intenzitásuk évszakonként változik és még pattognak is előre-hátra több órán át.

A tengerfenéki áramlatok nagyon fontos szerepet játszanak az üledék, a szén és a szennyezők szállításában bolygó szerte. Ahhoz hogy ezt megismerjük, meghatározóak a részletesebb megfigyelések.

(Forrás: Manchesteri Egyetem: https://www.manchester.ac.uk/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!