Az angyalok éneke Máltán

Gozó Ta’ Pinu bazilika
Vágólapra másolva!
A karácsonyi üdvözlőkártyák közkeletű témái a hófehér tájak, lobogó tüzű kandallók, répaorrú hóemberek. Máltán mindebből semmi sem tapasztalható! A Földközi-tenger közepén fekvő napfényes szigetvilágon hóhoz hasonló jelenséggel legfeljebb a fehér cukorral meghintett ünnepi édességek kapcsán találkozhat az ember.
Vágólapra másolva!
Gozó Ta’ Pinu bazilika Forrás: Vas Gergely fotográfus

Mindezek fényében figyelemre méltó teljesítmény, hogy Málta még így is valódi ünnepi hangulatot tud teremteni az ide látogatók számára. Kellemes, enyhe idő és csillagos égbolt várja a Máltán ünneplőket – minden adott ahhoz, hogy a lehető legteljesebb mértékben érezhető, látható, hallható, tapintható és ízlelhető legyen Málta karácsonyi kínálata. Érdemes megjegyezni, hogy az év ezen időszaka a szűrt fényekkel és zöldellő rétekkel a fotózáshoz is kiváló hátteret biztosít, amelyet a folyamatos sürgés-forgás még meghittebbé tesz.

Mindezt mi is könnyen elérhetjük, hisz egész évben üzemelnek közvetlen repülőjáratok Budapest és Málta között. Mindössze kétórányi repüléssel a színpompás tavasz illatú, máltai adventi hangulatban találhatjuk magunkat, és szállást is könnyebb találni, mint a nyári főszezonban.

Valletta Forrás: Vas Gergely fotográfus / viewingmalta.com

Lássuk tehát, hogyan teremtik meg Máltán a karácsonyi hangulatot! Gyönyörűen dekorált ablakokkal, virágos és flitteres girlandokkal, csillogó díszekkel, ragyogó homlokzatú templomokkal, és nem utolsósorban minden sétálót elvarázsoló, ezer fénylő utcácskával. Régi máltai hagyomány, hogy bükkönyt termesztenek világosságtól védett, sötét helyeken, és karácsony idején az ablakpárkányokra és a kirakatokba helyezik ezeket az áttetsző, fehér növényeket, amelyeken vibrálnak a színes, villogó utcai fények - ez a bámulatosan egyszerű megoldás egyszerűen csodás látványvilágot eredményez.

Minden máltai város és falu utcáin karácsonyi körmeneteket tartanak, s a felvonulásban részt vevő emberek karácsonyi dalokat énekelnek. A legnépszerűbb ezek közül a szentestén tartott körmenet, ahol a helyi gyermekek közül sokan betlehemes jelmezt öltenek, és gyertyát vagy lámpást tartva a kezükben vonulnak végig az utcákon, hogy egy-egy ponton megállva hagyományos karácsonyi meséket és verseket adjanak elő. Az események szervezésekor ügyelnek arra, hogy a kívülállók is könnyedén bekapcsolódhassanak, s velük együtt énekelhessék a szeretetet és békét hirdető szent dallamokat, azzal az áhítattal, amellyel a gyermek szemléli a karácsonyfa alá helyezett ajándékokat.

A gyermekeknek különleges szerep jut a karácsony ünneplésében. Az éjféli misén (amelyet több látványosság és előadás is megelőz) ősi hagyományként gyermekek, mesélik el a betlehemi történetet, mintegy megtestesítve a természetes ártatlanságot.

Honey Ring Forrás: viewingmalta.com

Sokak számára fontos kérdés, hogy milyenek a máltai ünnepi ételek. Nyugtalanságra azonban semmi ok: a gasztronómia a máltai szigetek lakóinak egyik szívügye. A cukrászdák ebben az időszakban a hagyományos édességek mellett tradicionális máltai mézes karikákat és speciális, helyi recept alapján készült, fűszeres lében főtt forró gesztenyét is árulnak. A pompásan díszített cassatellék fejedelmi ékességei a cukrászdák kirakatainak.

Aaron Briffa Forrás:viewingmalta.com

Természetesen Máltán nem csupán az édességek a karácsony jellegzetességei. Szinte az egész szigetvilágot ellepik a művészi igénnyel kidolgozott jászolok. A máltai művészek az év során azon fáradoznak, hogy a legvarázslatosabb miniatűr jeleneteket teremtsék meg: a mozgó figuráktól a csordogáló patakokig, a valódi bonszaj fáktól a komplett barlangokig, amelyeket üvegből, porcelánból vagy akár kupakokból készítenek el. Lélegzetelállító a változatosság.

betlehemi falu Għajnsielem-ben Forrás: Mr Franco Ciangura / visitgozo.com

A lelkes jászolkészítők azonban nem állnak meg a miniatűröknél. Teljes városok alakulnak Betlehemmé színészekkel, élő állatokkal és Jézus születésének bemutatásával, amely a karácsony keresztény gyökereit idézi. Ez évben e látványosságot a Málta testvérszigetén, Gozóban található Għajnsielem városban rendezik meg. A karácsonyi ünneplés terén ez a sziget sem marad el testvérétől; ebben az időszakban Gozo dús növényzetével, üde, zöld tájaival kel életre, amelyek festői falvait és településeit övezik. A ritkásan lakott szigetet átszelő ösvényeken a turisták pompás kirándulásokat tehetnek, hogy aztán kellemesen kifáradva visszatérjenek a városba és megkóstolják Gozo nevezetes helyi étkeit.

A máltai szigeteken mindenfelé, Vallettától Rabatig, azaz Málta és Gozó fővárosaiban is zenei és színházi előadásokkal készülnek. Ez az eseménysorozat nem ér véget karácsony napján. Egészen újévig, és még az után is koncertek, pantomimek uralják a szigetek előadótermeit. A vallettai gyönyörű, barokk Szt. János Társkatedrálisban játszik majd többek között az Amadeus Chamber Choir and Orchestra, míg a Malta Philharmonic Orchestra és a The New Choral Singers a florianai Szt. Publius Plébániatemplomban ad koncertet. A Szt. János Társkatedrálist a máltai lovagok építették a 16. század végén Ġlormu Cassar építész tervei alapján, és Mattia Preti festő keze nyomán vált azzá a pazarul díszített katedrálissá, amely ma a késő barokk csodálatos példája. A katedrális kápolnájában található, Keresztelő János lefejezését ábrázoló festményt Caravaggio egyik remekművének tartják.

Tűzijáték fesztivál 2018 Forrás: Vas Gergely

Idén a szilveszteri tűzijátékot Vallettában, a nemrég felújított Szt. György téren tartják. A tűzijátékok ikonikusak a máltai kultúrában, és leginkább a nyári időszakra jellemzőek, hiszen akkor nyüzsgőbb az élet Máltán. Ugyanakkor a karácsonyi idény világhírű pirotechnikusok által szervezett tűzijátékai nem kevésbé látványosak, és egyedülálló élmény ígérnek. Mindemellett rengeteg turistát és helyi lakost vonzanak a florianai szilveszteri szabadtéri rendezvények is. Mondani sem kell, hogy kár lenne kihagyni ezeket az eseményeket.

A változatos rendezvénysorozat egészen a szezon végéig tart, és annyira magával ragadó, hogy akár még, némileg szabálytalanul, január közepéig is elhúzódhat. Január első hetében, a vízkereszt ünnepének tiszteletére néhány város utat nyit a gyönyörűen elkészített jelmezekben pompázó három bölcsnek (természetesen hűséges lovaikkal és kísérőikkel együtt), akik az újszülött Jézust keresik. A hónap közepén, Remete Szent Antal ünnepére a gyerekek is összesereglenek maguk után húzva háziállataikat vagy négylábú barátaikat, hogy megáldja őket a háziállatok védőszentje. A rendőrök is csatlakoznak ehhez az ünnepséghez lovaikkal és kutyáikkal.

Marsaxlokk halászfalu Forrás: Vas Gergely fotográfus

Mindezek után feltesszük a kérdést: vajon veszteségként éljük meg, hogy hiányzik Máltáról a hagyományos karácsonyi hangulat, az eszményi fehér karácsony? Talán, ahogy sok helyi csöndesen megerősítené, a hideg hóviharok pont azért hiányoznak, hogy az ilyen jellegű karácsony újulhasson meg újra és újra, minden évben. A szigeteket elárasztó kitűnő hangulatból ítélve akár még hihetünk is nekik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!