A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Csak egy jó bakancs kell

Vágólapra másolva!
A Tisza-tó december elején eléri az ilyenkor szokásos vízállást, és kezdetét veszi a téli szezon. Jégvitorlázás, lékhorgászat és jégtúrák a Világörökség részeként nyilvántartott, négy évszakos Tisza-tónál.
Vágólapra másolva!

Természeti értékek

A Tisza-tó egy tenyérnyi területe az országnak, ahol nagy hagyománya van a négy évszakos természetjárásnak, a madárlesnek, a lékhorgászatnak a jégvitorlázásnak, a természetfotózásnak, az ártéri és füves-pusztás kirándulásoknak. Olyan gazdag a turisztikai kínálat, hogy egy nyaralással képtelenség felfedezni a tavat. Sokan páldául nem is tudják, hogy a Tisza-tó a Hortobágyi Nemzeti Park részeként gazdag növény és állatvilága miatt ma már a Világörökség része.

Forrás: [origo]

Indul a téli szezon

A Tisza-tó abban különbözik más tavaktól, hogy mesterséges tó lévén a vízállása szabályozható. Csak akkor kezdődik a téli szezon, miután a szakemberek "beállítják" a Tisza-tó téli vízszintjét. Minden év október 23-i hétvégét követően elkezdik a vízszint folyamatos csökkentését. A november közepéig tartó művelet során több tíz millió köbméter vizet "engednek le" a Kiskörei víztározóba, és lassan (napi 5-20 cm-es süllyedéssel) december elejére elérik a téli vízszintet. Erre azért van szükség, mert a tavaszi hóolvadások, és jégzajlások idején a Tisza-tó "csak" 1 millió köbméter jeget, illetve vizet képes befogadni. A másik ok, hogy a téli időjárás okozta veszélyeket elhárítsák és megakadályozzák a tavon kialakuló jégtakaró partrombolását. A tavaszi árvizek után a tó ismét a nyári vízszinttel üzemel a strandolók, horgászok és madarászok örömére. Na de mire számíthatnak a turisták télen?

Forrás: szegedma.hu

Jégtúra

Ha januárban, februárban megfelelően vastag a jég, érdemes a www.tiszatoinfo.hu honlapot figyelni, hogy indulnak-e az adott héten jégtúrák. Ehhez az igazán egyedi kiránduláshoz rugalmasnak kell lenni, mert előfordulhat, hogy az egyik héten még megfelelő, de következő héten már nem alkalmas a jég arra, hogy gyalogoljunk rajta. Ezeken a túrákon körülbelül 15 kilométert tehetünk meg a befagyott tavon túravezetők kíséretében. A jégtúrák tervezett időpontjai: 2010. január 16., 23., 30. Az adott túraidőpont előtt 5 nappal érdemes tájékozódni az időjárási viszonyokról, valamint a jégtúra pontos részleteiről.

Jégvitorlázás csak a legkeményebbeknek

A befagyott tavon jégvitorlázni is lehet, igaz, ehhez megfelelő alapképzettség és egy arra való szerkezet is kell, amit építeni, vagy építtetni is lehet. A jégvitorlázást, mint konkrét programot nem tudják garantálni a szervezők, mert rengeteg feltétele van. Megfelelő vastagságú kiterjedt, sima (hókása mentes) jég és legalább 10km/órás szél szükséges.


Így kell jégvitorlázni

A jégvitorlázás amúgyalapszinten 30 perc alatt megtanulható. Ez azt jelenti, hogy az illető el tudjon indulni, és meg tudjon állni. A jégvitorlások általában egyszemélyesek és a legtöbb saját tervezésű, és saját építésű korcsolyákon fut.

Az előző szezonban december 23-án lehetett először jégre menni. Január végéig 6-7 olyan nap volt, amikor nem volt vastag kásás hó a jégen - amibe beleragadnának a korcsolyák - és a szél is kellőképpen fújt. Tavaly rövid ideig 18 cm vastag tükörjég is volt.

Lékhorgászat

A helyiek szerint ez az egyik legjobb társasági program. A jégtakarón egy kb. 20 cm átmérőjű lyukat vágnak egy erre a célra készült szerkezettel a lékfúróval. A kubikgödrök és régi holtágak mély vizeiben célszerű ezt a tevékenységet folytatni, és jó móka a spiccbotos keszegezés is.

Forrás: tiszatoinfo.hu

Lékhorgászat után érdemes egy kis melegítő után nézni. Nagykörű község nemcsak pompás cseresznyéjéről, hanem az abból főzött 77-es pálinkáról is nevezetes. Azért 77-es, mert Nagykörűben ennyi fajta cseresznyét nevelnek, és természetesen a pálinkát is ugyanennyi cseresznyeféléből főzik. Ha van rá alkalom, vegyünk füredi butellát és betyárpoharat is - ez utóbbit egyébként mi magunk is elkészíthetjük valamelyik műhelyben.

A feles azonban csak a kezdet az átmelegedéshez, mert a Tisza-tavi régió szerencsére fürdőkben is bővelkedik. Még az olyan kisebb helyeken, mint Tiszacsege vagy Tiszaörs is találunk fürdőt, de persze választhatunk hosszabb, kimondottan wellness hétvége jellegű pihenést is valamelyik erre alkalmas szállodában, Tiszafüreden, Berekfürdőn vagy Tiszaújvárosban.

Sz. K.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!