A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 4. futam
HUNMagyarország | Magyarország
12:20Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNLévai Zoltán
12:20BirkózásZoltan Levai-Burhan Akbudak
HUNMagyarország | Magyarország
12:40Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 4. futam
HUNMagyarország
13:30Kajak-kenuKenu 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország
14:00Kajak-kenuKenu 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA
NyílNyíl

Turisztikai üzlet lett a New York-i terrortámadás

Vágólapra másolva!
A World Trade Center tragédiájának tízedik évfordulója előtt parkosítják a Ground Zerot, ahol a terrortámadást követő első évben máris 90 ezer turista fordult meg. Megnőtt a szomszédos hotelek forgalma is, mivel a szobaablakokból rálátni a tornyok helyén épülő emlékparkra. Az alig egy hónapja megnyílt World Center Hotelnek például szeptember 11-ére nincs is szabad szobája. A park és hozzá tartozó emlékmúzeum feltehetően New York leglátogatottabb turistalátványossága lesz, de már most, alig félkész állapotban is népszerű.
Vágólapra másolva!

Sárga buldózerek, markolók jönnek-mennek, óriás daruk emelik be az acélhuzalokat, sisakos mérnökök és építőmunkások nyüzsögnek a 16 hektáros munkaterületen. Éjjel-nappal megállás nélkül, a nap 24 órájában dolgoznak a munkagépek a Világkereskedelmi Központ ikertornyai helyén készülő emlékparkban, és a közvetlen mellette épülő Szabadság-Toronynál.

A betonkeverőkön kívül az égvilágon semmi látványosság nincs. Egyelőre. Mégis rengetegen ácsorognak, hogy képeket készítsenek. Hogy miről? Természetesen nem közvetlenül az építkezésről, és a sárban dolgozó munkásokról, hanem a WTC egykori helyéről. Arról a helyről, ahol 2001-ben csaknem 3 ezren vesztették életüket, és ahol a nyugati világra mért legsúlyosabb terrortámadását hajtotta végre az al-Kaida.

A helyiek szerint a Church, a Vesey, a Liberty és a West street által határolt Ground Zero az újjászületés, nem utolsó sorban a komoly üzleti lehetőségek helyszíne. A turisták ünnepelni és emlékezni akarnak, mások mindemellett pénzt keresni.

Forrás: [origo]

A Club Quarters Inc. vállalat alig két hete nyitotta meg a szemközti utcában a négycsillagos World Center Hotelt, ami az alsó-manhattani butik hotelek legújabbika, egyben a Ground Zeróhoz egyik legközelebb eső szálloda. Mindemellett - karnyújtásnyira az olasz negyedtől, a Brooklyn-hídtól, a Hudson folyótól és számos híres étteremtől- a 9/11-es "zarándok turisták" kedvenc szálláshelye.

Szoba kilátással?

A World Center Hotel az első- és valószínűleg nem az egyetlen szálloda - amely a Ground Zéróhoz mért közelségét marketing stratégiaként használja. Az egészfalas ablakoknak különösen nagy jelentőséget tulajdonító szállodában hisznek abban, hogy ez az, ami vonzza a turistákat, hiszen ez közvetlen kilátást nyújt az építkezésre. Sőt, az étterem teraszáról akár ebéd közben is nézhetik a vendégek az óriás darukat és a markológépeket. Figyelemmel kísérhetik, ahogy az amerikaiak büszkesége és nemzeti öntudta újra alakot ölt, és azt is, ahogyan több ezer munkás három műszakban váltja egymást, hogy a Michael Arad építész és Peter Walker tájépítész tervei megvalósuljanak. A Szabadság-torony a maga 541 méter magasságával a kontinens egyik legmagasabb épülete lesz, a Ground Zéró teljes revitalizálásának összköltsége pedig közel 1 milliárd dollár.

Forrás: [origo]

A szoba kilátással marketing koncepció úgy tűnik, beigazolódik. A World Center Hotelben alig akad szabad szoba, és például szeptember 11-ére egyáltalán nincs foglalható egység. Pedig a szálloda négy kategóriában hirdet szálláshelyeket rövid és hosszútávra egyaránt, sőt vállalatok számára apartmanokat is kínál. Az egyterű lakosztályokban, stúdió apartmanokban, szimpla és duplaágyas szobákban LCD tévével, iPod töltővel, internetkapcsolattal, ébresztőórával, palackozott vízzel és egyéb pipereajándékokkal készülnek. A hotel ezenkívül LEED gold minősítésű bútorokkal, egynapos határidővel dolgozó mosodával és környezetbarát világítással működik, és a környező éttermekből a nap 24 órájában még házhozszállítást is vállalnak. A szobaárak 99 és 339 dollár között mozognak.

Forrás: [origo]

Az igazi kilátásra még várni kell - mondta Cheryl Palmer a hotelt tulajdonló Club Quarters Inc. alelnöke. New York legnagyobb turistalátványossága cím várományosa feltehetően 2011-re készülhet el, de már így, alig félkész állapotban is látványosság. Az egész Ground Zero komplexum munkálatait és a terveket ismertető bemutatóterem (9/11 Memorial Preview Site) már most naponta 4 ezer látogatót fogad. A becslések szerint ez a szám közel 20 ezerre ugrik, (évi 7 millióra) ha az emlékparkot átadják - írja az AP. A szállóvendégek addig is hangszigetelt ablakokon keresztül figyelhetik az építkezés folyamatát, este pedig sötét függönyökkel védekezhetnek a munkások számára felállított az éjszakai reflektorok ellen.

Milyen lesz a Ground Zero?

A tornyok talapzatának lábnyomában két kocka alakú medencét építenek, amelyek köztéri vízesés formájában megálmodott emlékművel lesznek. Falaiba mind a háromezer áldozat nevét bevésik, köztük a Pentagonnál és a Pennsylvaniában lezuhant gép balesetének helyszínén elhunytak neveit, valamint a WTC elleni első, 1993. február 26-án történt támadásban elhunyt áldozatokét is. A kocka vízesés területe közel egy hektár. A parkosítást 400 darab fehér mocsári tölgy csemetével végzik.

Forrás: [origo]

A másik érdekes darab az "utolsó oszlopként" emlegetett 58 tonnás 11 méter magas acélgerenda lesz, amelyet közel hét évig őriztek a Kennedy Nemzetközi Repülőtér egyik hangárjában, és amelyet az WTC tragédiája után utoljára emeltek ki a romok közül. Az utolsó oszlopot még tavaly helyezték el vélhetően a végső helyére. Az oszlop a köré építendő emlékmúzeum központi eleme lesz; a kikötői hatóság és a város odaveszett rendőreinek, valamint a tűzoltóknak az emlékére a PAPD 37, NYPD 23 és FDNY 343 kódokat festették rá. A számok arra utalnak, hogy az adott hatóságnak hány áldozata volt.

New York vezetése azt szeretné, hogy a merénylet tizedik évfordulóján, 2011-ben megnyílhasson a közönség előtt a múzeum és az emlékpark. A Világkereskedelmi Központ helyszínének egymilliárd dolláros költségvetésű helyreállítása a mostani becslések szerint azonban csak 2012-re, vagy 2013-ra fejeződhet be teljesen.

Sz.K.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!