Repülhetnek-e a terhes nők?

utazás terhesen, terhes, utazás, repülés,
Vágólapra másolva!
A legújabb kutatások szerint a repülés nem jelent veszélyt sem a terhes nőre, sem a magzatra, amennyiben a terhesség 37. hete előtt történik az utazás - nyilatkozta a londoni Royal College of Obstetricians and Gynaecologists szakembere - olvahasható a MailOnline cikkében.
Vágólapra másolva!

Szakértők szerint a várandós anyáknak nincs félnivalójuk a repülőtéri biztonsági kapuk sugárzásától, sem pedig a repülőgép fedélzetén uralkodó túlnyomástól, sőt, amennyiben elég körültekintően felkészültek az utazásra, a tengeren túli repülések során a hosszan tartó mozdulatlanság következtében olykor fellépő mélyvénás trombózis lehetőségétől sem kell tartaniuk. A testszkennerek és biztonsági kapuk ionizáló sugárzásától azért nem, mert a sugárzás dózisa messze a veszélyt jelentő értékhatár alatt mozog.

Mivel a vénás keringészavar okozta trombózisrizikó a terhesség előrehaladásával fokozódik, a kismamák többsége érthető módon a mélyvénás trombózistól fél a legjobban, melyet azonban az orvosok szerint könnyű megelőzni elasztikus harisnya viselésével.

Repülhetnek-e a terhes nők? Forrás: AFP/SPL

A legkomolyabb veszélyt 10 000 méter repülési magasság fölött a koraszülés jelenti, állítják a szakértők. Ezért az esetleges kora- vagy ikerszülés miatt veszélyeztetett kismamáknak természetesen azt ajánlják, hogy a terhességük 32. hete után lehetőleg ne repüljenek. Számos légitársaság csak orvosi igazolással engedi a 36. héten túl lévő várandós anyákat a fedélzetre. Vannak olyan cégek, melyek már a terhesség 28. hete után olyan orvosi igazolást kérnek, amely feltünteti a szülés várható időpontját.

A szülészorvosnak természetesen minden egyes esetben ki kell derítenie, hogy az adott kismamánál milyen komplikációk léphetnek fel egy esetleges repülőút során. Súlyos vérszegénységgel, vérző sebbel, friss csonttöréssel, illetve súlyos szív-vagy légzőszervi betegségben, illetve jódhiányban szenvedő terhes nőknek semmiképpen sem javasolható a repülés.

Azoknak a nőknek, akiknek korábban vetélésük vagy méhen kívüli terhességük volt, azt ajánlják, hogy a repülés előtt mindenképpen végeztessenek ultrahangvizsgálatot. Amber Howard, a Holidaysafe.co.uk utasbiztosítási honlap szóvivője szerint a légitársaságoknak joguk van megtagadni, hogy a terhes nő felszálljon a repülőre, amennyiben felmerül a gyanú, hogy a szülés ideje túl közel van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!