Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint a negyedükkel fordult elő az elmúlt évben, hogy szolgálat közben molesztálták.
Vágólapra másolva!

A hongkongi székhelyű Egyenlő Lehetőségek Bizottsága 9 ezer kérdőívet küldött ki légiutas-kísérőknek olyan légitársaságok szakszervezetein keresztül, mint a Cathay Pacific, a Dragonair, a British Airlines vagy a United Airlines. Ezekből 392 érkezett vissza, 86 százalékukat női alkalmazottak töltötték ki. Az egyik illetékes szerint azért válaszoltak ilyen kevesen, mert sokan szégyellik ezeket az eseteket.

A felmérésből többek között kiderül, hogy a válaszadók 27 százalékát zaklatták szexuálisan az elmúlt egy évben szolgálat közben. 47 százalékuk azt is elárulta, hogy tanúja volt kollégája zaklatásának, vagy hallott róla a repülőút alatt.

A legtöbb esetben paskolásról, megérintésről, pusziról és csípésről számoltak be légiutas-kísérők, de találkoztak nem szóbeli szexuális célzásokkal is, mint például „bámulás szexuális módon". Az utasok ezenfelül szexuális témájú vicceket is mondtak, szexuális szívességeket kértek, és obszcén vagy pornográf tartalmú anyagokat mutattak az alkalmazottnak.

Egymás között egyébként kisebb volt a szexuális zaklatások aránya. Az ilyen incidensek 59 százalékát utasok követték el, míg 41 százalékát a személyzet másik tagja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!