A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Újabb hullámvasútrekord dől meg hamarosan

Fury325
Vágólapra másolva!
A giga coasterek kategóriájában a Fury 325 lesz a legmagasabb, és holtversenyben a leggyorsabb is.
Vágólapra másolva!

Március 27-én újabb rekord dől meg a hullámvasutak történetében, amikor átadják a közönségnek a Fury 325 nevű létesítményt az Észak- és Dél-Karolina határán fekvő Carowinds vidámparkban. Ez lesz a legmagasabb és holtversenyben a leggyorsabb hullámvasút a maga kategóriájában.

A „maga kategóriájában" itt fontos kitétel, mert a vidámparkokat üzemeltető cégek marketingokokból többet is megkülönböztetnek – így több rekordtartó is lehet. A Fury 325 egészen pontosan a giga coasterek csoportjában versenyez. Ezek olyan, teljes kört befutó hullámvasutak, amelyek emelkedése és esése 91 és 122 méter között váltakozik. A náluk kisebbek a hyper coasterek, a náluk nagyobbak pedig a strata coasterek, utóbbiból eddig mindössze kettő épült.

Kategóriájában a legmagasabb

A Fury 325 adatai így is impozánsak. A kocsik rögtön az elején egy 99 méter magas emelkedőre kaptatnak fel, ahonnan 153 km/h-ás sebességgel zúgnak le a földhöz képest 81 fokos szögben, azaz majdnem merőlegesen. A kategória eddigi magassági csúcstartója 14 éven keresztül a japán Nagasima vidámparkban működő Steel Dragon 2000 volt, amely két méterrel alacsonyabb. A csúcssebességük viszont ugyanannyi.

A Fury 325 első próbaútja a napokban volt, az alábbi videó a leendő utasok szemszögéből készült.

A világ összes hullámvasútjával összehasonlítva egyébként a Fury 325 holtversenyben a hatodik leggyorsabb, az ötödik legmagasabb és a negyedik leghosszabb lesz. A 2012 métert 3 perc és 25 másodperc alatt teszi meg.

Van még feljebb is

A világ legmagasabb hullámvasútja egyébként jelenleg a strata coasterek kategóriájában szereplő Kingda Ka, amely 2005-ben nyílt, és 139 méter magas. 2017-től azonban letaszítja őt a trónról a 173,7 méteresre tervezett Skyscraper, amelynek építését idén kezdik el a floridai Orlandóban. Erről további részleteket és virtuális videót itt talál.

A világ tíz legizgalmasabb hullámvasútjáról itt közöltünk videót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!