A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Apokaliptikus jelenetek az egyik görög szigeten - a város vezetője azt kérte a helyiektől, hogy zárkózzanak be

Vágólapra másolva!
Kaotikus jelenetek játszódtak le néhány napja Görögország Szantorini szigetcsoportjának festői főszigetén, amikor egyszerre több óceánjáró futott be a kikötőkbe, hogy partra tegyék utasaikat. Mintegy 11 ezer látogató lepte el a nagyjából 15 ezer lakosú szigetet.
Vágólapra másolva!

Idén is özönlenek a turisták Szantorinire: az egyik legfelkapottabb görögországi szigeten idén minden várakozás szerint rekordot dönt a látogatók száma. A turisták áradását a helyiek egyre nehezebben viselik, mert miközben a vendégek költéseikkel hozzájárulnak a szigetcsoport gazdasági teljesítményéhez, annak előnyeiből nem mindenki részesül. Sokan a helyi lakosok közül úgy érzik, hogy a rengeteg látogató csak azoknak előnyös, akik a turistáknak nyújtott szolgáltatásokból jutnak bevételhez, másoknak viszont inkább átok, s nem öröm a sok odaérkező – írja a Mirror.

A csúcspont kedden érkezett el: 

azon a napon több óceánjáró kötött ki Szantorinin, amelyekről összesen mintegy 11 ezer turista, inváziószerűen lepte el a szigetet.

A beszámolók szerint elképesztő jeleneteket lehetett látni aznap a legnépszerűbb látványosságoknál: a látogatók egymás vállait súrolva tudtak csak közlekedni az utcákon, mindenütt zaj és elviselhetetlen nyüzsgést lehetett tapasztalni. A Tripadvisor-csoport egyik vállalata az eset kapcsán közölte: legfeljebb hét nagy óceánjáró tud egyszerre dokkolni a szigeten, melyek ha telt házzal érkeznek, összesen 14 ezer utast szabadíthatnak rá a 15 ezer lakosú Szantorinire. 

image

Thira önkormányzat elnöke (Thira a sziget eredeti neve) a turistaáradat kapcsán a közösségi médiában tett közzé felhívást, melyben azt kérte a helyiektől, hogy a látogatók özöne miatt ne is hagyják el otthonaikat, inkább zárkózzanak be. Panagiotis Kavallaris később törölte a bejegyzést.

A kaotikus nap után a helyi tisztviselők a görög turizmusért felelős hatóságok és az illetékes minisztérium munkatársaival egyeztettek arról, milyen módon lehetne elejét venni hasonló helyzetek kialakulásának úgy, hogy a turisták érkezéséből fakadó előnyökről ne kelljen lemondaniuk. 

Egy helyi önkormányzati javaslat szerint 2025-től napi 8 ezer főben korlátoznák a hajókon érkező turisták számát.

Abban az illetékesek egyetértettek, hogy az idei nyaralószezonban már nem kivitelezhető, hogy az óceánjárókat üzemeltető cégeket az útvonalaik áttervezésére vegyék rá, de később ebben is várhatók szigorítások. Szantorinin ugyanis 2023-ban még 63 volt az úgynevezett csúcsnapok száma egy évben: ezeken a napokon 10-11 ezer látogatót fogadott a sziget. 2024-ben már csak 48 ilyen nap volt, és a helyiek azt szeretnék, hogy ezek száma a jövőben tovább csökkenjen.

Santorni, Szantorini, illusztráció
Szantorini gyönyörű természeti és épített örökséggel rendelkezik, de a turisták áradata mostanra kezelhetetlenné vált
Fotó: Shutterstock/Dima Andrei Lucian

A beszámolók szerint egyébként a turisták sem elégedettek maradéktalanul Szantorinivel, bár ez épp a tömegturizmusnak köszönhető. Például a brit turisták úgy érkeznek oda, hogy "Európa legszebb szigetét" látogatják meg, de az élmény végül nem a várakozások szerint alakul.

Egy idősebb utazó pedig, aki az 1980-as évek óta rendszeres látogatója a szigetnek, azt mondta: mostanra Szantorini elvesztette azt a "hamisítatlan görög varázsát", ami régen jellemezte. Nem csak arról van szó, hogy a sziget látnivalói élvezhetetlenek a rengeteg látogató miatt, hanem arról is, hogy szerinte Szantorini egésze turistacsapdává vált.

Nem Szantorini az egyetlen helye Európának, ahol az idei nyár szélsőségeket hozott. Miként az Origo megírta, a Kanári-szigeteken már tavasszal tiltakozások kezdődtek a helyiek körében a látogatók özöne miatt. Barcelona városa pedig a rövidtávú lakáskiadás tiltásával próbálja kezelhető keretek között tartani az odaérkező turisták számát.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!