Egyes városok már kénytelenek elrejteni a látványosságaikat a turisták elől

Vágólapra másolva!
Szerte a világon az egyes nagyvárosok azzal a problémával küzdenek, hogy a főbb látványosságaiknál a turisták túlzsúfoltságot okoznak, és adott esetben a műemlékekben is kárt tesznek. Ezért két európai város is úgy döntött, hogy egy kísérlet segítségével próbálja megoldani a problémát, miszerint a központi helyekről, egy applikáció segítségével a kevésbé ismert helyszínekre irányítja a látogatókat.
Vágólapra másolva!

2021-ben Ondrej Mitas, a Breda Alkalmazott Tudományok Egyetemének adjunktusa kísérletet végzett, amely során a holland  Overijssel tartomány, 155 látogatóját két csoportra osztották. Mindkét társaság kapott egy digitális eszközt, ami megtervezte az ulticéljukat. Az egyik csoport egy alkalmazás segítségével indult el, ami a népszerű helyeket mutatta meg nekik. Ezzel szemben a másik csoport a avel With Zoey nevű mesterséges intelligenciát használta. Ez az AI program a kevésbé ismert turisztikai látványosságokat ajánlotta. 

Mindkét csoport az eszközeik által javasolt helyekre mentek, és az ezt követő felmérések során kiderült, ugyannyira elégedettek voltak a nyaralásukkal. 

Ondrej és a Travel with Zoey csapata most az Amszterdamban és a Koppenhágában dolgozik, a kísérlet újbóli létrehozásán. 

Koppenhága
Fotó: pixabay.com

Ennek egyik eszköze, hogy a turistákat az alig ismert helyek felé terelik. Azt remélik, hogy ez a módszer, népszerűbbé teszi egy adott város kihagyhatatlan látnivalóit. Ugyanis, ha mesterséges intelligencia különböző helyszíneket javasol a turisták számára, akkor csökken a túlzsúfoltság, és a kevésbé ismert helyek is nagyobb bevételhez juthatnak. 

A másik módszer, amivel mindkét város a turizmus negatív hatásait korlátozza, a jó magatartás jutalmazása.

Koppenhágában a felelősségteljesen viselkedő látogatók ajándékokat kapnak. Azok a látogatók, akik környezetbarát akciókban vesznek részt, például tömegközlekedést használnak vagy önkénteskednek, különféle ajándékokkal lehetnek gazdagabbak. 

Ez az akció azért is előnyös, mivel így az utcák tisztábbak maradnak, sőt a vadon élő állatokat is megszabadítják a rengeteg szeméttől. 

Amszterdam, Hollandia
Amszterdam
Fotó: Unplash / Jace & Afsoon

Amszterdam városa azt tervezi, hogy 2026-tól kevesebb olyan turistahajót fogadnak, amelyek megállnak a városban, mivel 2023-ban nagyjából 2300 hajó kötött ki Amszterdamban.

 A kormány ezt 1150-re akarja csökkenteni 2028-ig, ezzel 271 ezerrel csökkentve az ide látogatók számát. Emellett rendkívül magas idegenforgalom miatt, azt is kitalálták, hogy rövid időre nem fogadnak turistákat. 

A partiturizmust is visszafogták az elmúlt hónapokban a város „Maradj távol” kampánya miatt, amelynek célja, hogy elriassza a bulizókat a város piros lámpás negyedétől. Noha, ez nem riasztotta el teljesen a turistákat, a kannabisz nyilvános utcai fogyasztásának betiltása segített abban, hogy kevesebb rongálás és garázdaság történjen a város ezen részén. - írja a Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!