A világ legmagányosabb helyén hamar megőrülhet az odalátogató

Vágólapra másolva!
A Nemo-pont, a világ legmagányosabb helye, egy óceán kellős közepén található, messze minden lakott területtől. Egyúttal a világ egyik legnehezebben megközelíthető helye is, ahol az ember megtapasztalhatja, milyen az, amikor kizárólag magára van utalva.
Vágólapra másolva!

Ez a pont a Déli-óceánban található, és hivatalosan az óceáni elérhetetlenség pólusa, amely 2688 kilométerre van a legközelebbi szárazföldtől. 

Az elnevezést Jules Verne híres regényhőséről, Nemo kapitányról kapta, aki a "20.000 mérföld a tenger alatt" című művében vezette a Nautilust a világ legrejtettebb zugaiba.

A helyet 1992-ben fedezte fel Hrvoje Lukatela, egy horvát-kanadai mérnök, aki a Föld különböző pontjainak legnagyobb elérhetetlenségét vizsgálta. A számítások és műholdas adatok alapján meghatározta, hogy ez a pont az Antarktisz partjaitól, a Ducie-szigettől és a Maher-szigettől van egyenlő távolságra.

A Déli-óceán a 60. déli szélességi kör és az Antarktisz közötti víztömeg neve a modern földrajztudományban, az ötödik óceánként emlegetik. A fogalom használata egyelőre nem általános. A magyar kartográfia sem használja, a Földrajzinév-bizottság nem ismeri el óceánként.

Ez a hely az emberi létezés határán van, ahol a legközelebbi emberek valószínűleg az űrben tartózkodnak, azaz a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége. Az ISS 400 kilométeres magasságban kering a Föld körül, és sokszor közelebb van a Nemo-ponthoz, mint bármelyik szárazföldi település.

felhős, óceán, illusztráció,
Az emberi létezés határán van a Nemo-pont 
Fotó: Shutterstock/Andre T 

A Promotions.hu kiemeli: a Nemo-pont különleges helyet foglal el a tudomány és a mítosz világában egyaránt. Az óceán mélye itt a világ egyik legkevésbé felfedezett területe, ahol különleges tengeri életformák találhatók, és ahol a tenger mélyén rejtőznek a világűrből érkező hulladékok. 

A Nemo-pont szimbolikusan is a magány és az elszigeteltség helye. 

Az emberi jelenlét hiánya és a végtelen óceán látványa a legkülönlegesebb képzeleteket is megragadja. Az itt uralkodó csend és nyugalom egy olyan világot idéz elő, amely távol áll a mindennapi élet zajától és hektikusságától.

A világ legmagányosabb helyeként aposztrofált Nemo-pont a Föld felszínén olyan hely, ahol az emberi tevékenység nyomai alig érezhetők, és ahol a természet teljes erejével jelen van. A Nemo-pont meséje egy olyan történet, amely a felfedezés öröméről, a magány szépségéről és a természet hatalmasságáról szól. 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!