Mallorcán elzárnák a vizet és kikapcsolnák az áramot a nyaralókban

Ön melyik szigetet választaná?, szavazás, galéria, 2024.09.09.
Mallorca, Spanyolország
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Súlyos szigorítással néznek szembe azok a mallorcai nyaralótulajdonosok, akik illegálisan adták bérbe az ingatlanjukat, ugyanis kemény pénzbírsággal büntetik őket. Emellett pedig a hatóságok még azzal is fenyegetőznek, hogy leállítják víz- és áramellátásukat.
Vágólapra másolva!

A spanyol hatóságok keményen lebeszélték azokat a briteket, akik illegálisan adták ki második otthonukat turistáknak. Ez a drasztikus stratégia a legújabb fegyver, amelyet a sziget önkormányzata bevetett annak a szélesebb körű erőfeszítésnek a részeként, hogy növelje a rendelkezésre álló lakhatást és tegye megfizethetőbbé a lakbéreket a helyiek számára, azáltal hogy megfékezi a tömegturizmust - írja a Mirror.

Sevilla már megkezdte ezeket az intézkedéseket, amihez Valencia is hamarosan csatlakozik majd. 

A gyönyörű szigeten ugyanis ismételten demonstráltak a turisták ellen, a helyiek ugyanis őket okolják a nehéz lakhatási helyzet és a magas bérleti díjakért.

Ön melyik szigetet választaná?, szavazás, galéria, 2024.09.09.
Mallorca, Spanyolország
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

 

A közelmúltban egy helyi tiltakozás egy palmai épület körül zajlott, amely tíz lakással áll - közülük mindegyiket jogtalanul adták bérbe turistáknak.

A mallorcai hatóságok megerősítették, hogy fontolgatják az illegálisan üzemeltetett turistalakások közművek – például az elektromos áram és a víz – kikapcsolását. Az eredetileg Sevilla által javasolt intézkedést Valencia, Maria Jose Catala polgármester vezetése alatt is hamarosan életbe lépteti. 

A sevillai tanács ugyanis már nemrégiben kikapcsolta a közműveket hat jogosulatlan nyaralóházban.

Az egyik lehetséges akadály az, hogy Mallorcán – ellentétben Sevillával vagy Valenciával, ahol a bérbe adott ingatlanokat szakmai tevékenységként kell nyilvántartani – ez nem kötelező, és a nyilvántartásban szimpla magánlakásokként szerepelnek. 

Jelenleg egy tanulmány készül annak feltárására, hogyan lehetne végrehajtani a közüzemi szolgáltatások kikapcsolását.

Mindeközben a mallorcai önkormányzat tetemes pénzbírságot szab ki, ha illegális bérbeadást észlelnek. Augusztusban egy épület 12 lakására 960 ezer euró összegű büntetést róttak ki, két másik épület ellen pedig szankcionálási eljárás indult, amelyekben összesen 17 idegenforgalmi engedély nélküli lakás volt, ezért összesen 1,36 milliós bírságot szabtak ki rájuk.

Ezen kívül Mallorca azt fontolgatja, hogy az ellenőrök számát 20-ról 40-re duplázza meg, és további 17 dolgozót vesz fel a szankciók és a turisztikai szabályozással kapcsolatos feladatok ellátására.

Rengeteg demonstráció volt idén a szigeten, emberek ezrei vonultak végig Palma és más városok utcáin, plakátokat és transzparenseket cipelve olyan szlogenekkel, mint „Fejezd be Mallorca elpusztítását” és „A te luxusod, a mi nyomorúságunk”. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!