Kiadták a riasztást, óriási a baj Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Ausztrália turisztikai helyszíneinek 68 százalékát fenyegetik a klímaváltozás hatásai. Olyan területeket tehet tönkre a globális felmelegedés, mint a világhírű Ulurut.
Vágólapra másolva!

Dél-Ausztrália borvidékei, a világ legrégebbi esőerdőjeként számon tartott Daintree, valamint az ausztrál őslakosok szent helyeként, egyúttal a világörökség részeként számon tartott Ulurua (másik nevén: Ayers-szikla): csak néhány azon fontos ausztrál turisztikai helyszínek közül, melyeket komolyan fenyeget a klímaváltozás, azokon keresztül pedig az egész turisztikai iparágat.

Uluru Ayers Rock
Az Uluru Ausztrália egyik legismertebb látványossága, fontos világörökségi helyszín, az őslakosok által szentként tisztelt hely
Fotó: AFP/robertharding/Marco Brivio

A Zurich Financial Services pénzügyi szolgáltató és a Mandala gazdasági elemzőcég közös tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy "kaotikus évtizedek" jöhetnek Ausztrália turisztikai iparágában a klímaváltozás miatt. A kontinensnyi ország mintegy 178 turisztikai helyszínének több mint felét fenyegeti a felmelegedés következménye. 

Villámárvizek, elviselhetetlen forróság, földcsuszamlások, porviharok, bozóttüzek s néhány további: a tanulmány összesen 9 természeti jelenséget azonosít kockázatként. 

Ezek nemzeti parkokat, városi látványosságokat, sőt, repülőtereket is egyaránt fenyegetnek.

A Guardian a tanulmány szemléjében arról ír, hogy a szerzőik által alkalmazott klímamodellek szerint, ha a globális hőmérséklet a kritikusnak tartott 2 Celsius fokkal emelkedik a század közepéig, az már elég ahhoz, hogy a látványosságok 68 százaléka a felmelegedés által "különösen veszélyeztetett" kategóriába kerüljön át 2050-re.

Ausztrália 31 legforgalmasabb repülőtere mind a klímaváltozás hatásainak leginkább kitett területek közé tartozik. Ezeken a helyeken főként a viharok nehezíthetik a légi közlekedést a jövőben.

Ausztrália turisztikai ágazata igen jelentős, a 2024 márciusában zárult legutóbbi pénzügyi évben 173 milliárd amerikai dollárt ért el a teljesítménye (kb. 63 ezer milliárd forint). 

Bár a hatalmas országot sok külföldi keresi fel, a turizmus gazdasági teljesítményének 82 százalékát a belföldi utazókhoz köthető látogatások adják.

The aftermath of wild weather at Currumbin beach near the Gold Coast in 2020. Climate impacts are a major threat to Australia’s tourism industry, a new report says. Photograph: Patrick Hamilton/AFP/Getty Images
A szélsőséges időjárás hatásai láthatók az ausztrál Aranyparton, Currumbin strandján, 2020-ban
Fotó: Patrick Hamilton/AFP/Getty Images

Ez a teljesítmény kerülhet veszélybe, az iparágban betöltött mintegy 620 ezer munkahellyel egyetemben a riport eredményei szerint. A tanulmány szerint csak a bozóttüzek több  mint 2,8 milliárd dollár veszteséget okoztak az elmúlt pénzügyi évben.

A szerzők eredményei szerint a klímaváltozás szempontjából a legnagyobb veszélynek a borvidékek, a botanikai parkok, túraútvonalak, vasúti összeköttetések, nemzeti parkok vannak kitéve. A múzeumok, galériák, stadionok számára némileg kisebb kockázatot jelent a felmelegedés.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!