A kiotói templomot ellepi a turisták szemete

Vágólapra másolva!
Egyre gyakoribb jelenség a túlturizmus, vagyis az egy helyre érkező turisták aránytalanul nagy száma, amit miatt a helyiek, de még maguk a turisták is azt érzik, hogy már zavaróvá válik a tömeg. Ugyanezt érzik Japánban, Kodaijiban is, ahol egyre nagyobb mértéket ölt a szemetelő turisták pusztítása.
Vágólapra másolva!

Japánba rekordszámú külföldi érkezik, így egyre gyakrabban szembesülnek a lakók a turisták tömegei okozta negatív hatásokkal, különösen igaz ez Kiotóra. Kiotó mindig is Japán egyik legnépszerűbb városa volt, hiszen nem csupán az ország politikai és gazdasági központja, lenyűgöző templomai és szentélyei is vonzzák a turistákat.  

A kiotói tömegturizmussal járó problémák közé sorolják, hogy a buszok zsúfolásig tele vannak, és a turisták sokszor arrogánsan viselkednek a helyi lakókkal, a legutóbbi eset a Kiotó partjánál, Higashiyama negyedben található Kodaijiban történt.
Kodaiji nem csupán a történelméről híres, hanem egy szép mohakert és bambuszliget is növeli vonzerejét. Azonban nem minden turista tiszteli ezt a helyet, italos üvegek, fagylaltos pálcikák és cigarettacsikkek hevernek mindenhol.

Még ha meg is próbáljuk eltakarítani a szemetet, a terület soha nem lesz tiszta

– mondta elkeseredve Koin Aoyama főpap.

Aoyama mind japánul, mind angolul megpróbálta elmondani a turistáknak a viselkedési szabályokat, de többségében úgy reagáltak, mintha nem is értenék őt, ezért a templom bizonyos részeit le kellett zárniuk a turisták elől.

Japán tudatában van annak, hogy a japán etikett nem mindenki számára olyan könnyen megszokható, viszont a szemetelés egy olyan alapvető igényesség kérdése, ami mindenkit egyöntetűen felháborít, így a helyi létesítmények kénytelenek szabályokat bevezetni a helyzet javításáért. 
 

A spanyol üdülőparadicsomban, Malagában is szükségszerűvé vált bevezetni szabályokat az oda látogató turisták botrányos viselkedése miatt.

Görögországban lakhatási válságot okozott a turistaáradat, ezért egy évre betiltanak minden új rövid távú lakáskiadást Athén három legfontosabb városrészében.

A skóciai mindössze 1500 lakosú Ullapool is küzd a tömegturizmus problémájával, hiszen bár a turizmusnak köszönhetően sokkal nyüzsgőbbé és gazdagabbá vált a falu, a lakók számára az oda áramló tömeg miatt miatt a lakóknak meg kell küzdeniük a lakásválsággal.

Itt írtunk egy összefoglalót arról, hogy különböző országok hogyan küzdenek meg a turisták tömegei által okozott válsághelyzetekkel, melyek azok az intézkedések amiket be kellett vezetniük. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!