A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Populációk és gének vándorúton
Vágólapra másolva!

Az élet folytonosságát korlátozott élettartamú egyedek populációi tartják fenn, biztosítva a genetikai információ továbbadását nemzedékről nemzedékre. A génekben kódolt információ tanúskodik arról is, hogy honnan jöttünk, hová megyünk, milyen utakat tettünk meg, és eközben kikkel érintkeztünk, keveredtünk; milyen genetikai kényszerfeltételeken kellett átjutnunk. A Kárpát-medence e folyamatok szempontjából és a biológiai sokféleség genetikai szintjét tekintve kiemelkedő fontosságú, nemzetközi érdeklődésre számot tartó fókuszterület.

Számos példán keresztül betekintést nyerhetünk az Európa legnagyobb fajgazdagságú területeihez tartozó Kárpát-medence biodiverzitásának általános vonásaiba és a térséget érő életföldrajzi hatásokba.

I. Bevezetés
A modern biológia egyik alapfelismerése az, hogy a véletlenszerű kombináció elve alapján lehetséges genetikai változatoknak mindig csupán csekély töredéke jön, jöhet létre. Viszont amelyek létrejöhetnek, sem jelenhetnek meg a bioszféra nagy színpadán bárhol, bármikor és bármilyen mennyiségben. A biológiai sokféleségnek jól jellemezhető tér-idő mintázatai vannak.

II. A Kárpát-medence biológiai sokféleségének általános vonásai: életföldrajzi hatások
A Kárpát-medence a biológiai sokféleség szempontjából különleges jelentőségű terület. Életföldrajzi képét meghatározza, hogy szinte minden oldalról hegyvidékek veszik körül.
A terület életföldrajzi képét a flóra- és faunaelemek sokfélesége, a különböző földrajzi eredetű növény- és állatfajok összetorlódása jellemzi.

III. Bennszülött fajok (endemizmusok)
A Kárpát-medence gazdag bennszülött élővilággal rendelkezik.

IV. Dacikus fajok
Dacikus fajoknak nevezzük Erdély hegyvidékeinek jellemző flóra- és faunaelemei.

V. Sztyeppei (ponto-kaszpi) fajok
A Kárpát-medencében ritka sztyeppei fajokkal is találkozunk.

VI. Mediterrán fajok
Délről behatoló, zömében hőigényes fajokat is találunk ezen a területen.

VII. Xeromontán fajok
Európa száraz éghajlatú hegyvidékeire jellemző flóra- és faunaelemek is jelen vannak térségünkben.

VIII. Egy új tudományos irány, a filogeográfia: általános alapelvek
Filogeográfiának az elterjedés-dinamikai folyamatok genetikai markerekkel történő vizsgálatát nevezzük. Lehetőségeinek gazdagsága a biogeográfia és az evolúciógenetika eredményeinek szintéziséből fakad. A filogeográfia eszköztára egész sor taxonómiai, filogenetikai és biogeográfiai kérdés újbóli vizsgálatát teszi lehetővé.

IX. Két európai léptékű esettanulmány
Európa és a Kárpát-medence faunatörténetének egyes vonásait két rovarcsoport - a mediterrán boglárkalepke és az euroszibériai szemeslepke elterjedési viszonyain keresztül mutatjuk be.

X. A Kárpát-medence posztglaciális benépesedése: areográfia és filogeográfia
A Kárpát-medence Európa legnagyobb fajgazdagságú területeihez tartozik. Mivel a negyedidőszaki klímaváltozások során mindvégig átmeneti helyzetű volt, különféle eredetű flóra- és faunaelemek találkozási övezetévé válhatott.

XI. Genetikai differenciálódás és metapopulációs struktúrák kárpát-medencei lepkefajokban
Az elmúlt évek során több szempont alapján kiválasztott lepkefaj kárpát-medencei populációinak genetikai variabilitását vizsgáltuk meg különböző földrajzi skálákon.

XII. Néhány következtetés
Néhány példa segítségével megmutatjuk, hogy a vizsgálat eredményei más fajok populációira is kiterjeszthetők. A filogeográfiai vizsgálatok egyre nagyobb nemzetközi érdeklődésnek örvendenek, s fontos szerepet játszanak természeti örökségünk pontosabb megismerésében.

Tovább

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!