A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hantos László: A bor szellemi termék

Vágólapra másolva!
Hantos László borkereskedő szerint a tokaji borok nemzetközi sikerei ellenére, Magyarországon még csak most tanulgatjuk a nagy borok készítését. Szerinte az ország arculatát hosszú távon a borra kéne építeni, ám ehhez előbb sokkal több, igazán jó magyar borra lenne szükség és a jelenleginél nagyobb mértékben kellene ápolni a kultúráját.
Vágólapra másolva!

- Szeretettel üdvözlök minden borkedvelőt, aki kóstolt már egy pohárnál többet!

Ön hol borászkodik? [Goldinho]
- Valójában borászati tevékenységet aktívan nem végzek, de két borászatban is készül a piacon is megtalálható borom. Az egyik bort közösen Ipacs Szabóval, a Vylyan pincészetben készítjük Harsona néven, a másik borcsalád az Ostoros Pincészet bora Istar, Vénusz és Riolit néven.

Azt hiszem, a borkedvelőknek egyik pincészetet sem kell bemutatni, hiszen Magyarország legjobbjai! Milyen szőlőkből készülnek a borai? [tja]
- A Harsona merlot-cabernet franc, az Istar cabernet sauvignon és kékfrankos gerincre készül. A Vénusz egri leányka-király leányka. A Riolit Zweigelt cabernetből és kékfrankosból születik.

Melyik magyar borvidéket tartja nemzetközi szinten a legeladhatóbbak? [guvat]
- Ebben a pillanatban kizárólag Tokajnak van tekintélye, köszönhetően Szepsy Istvánnak, a Királyudvarnak, az Oremusnak és a Disznókőnek. A legszebb tokaji aszúk és kései szüretelésű borok ma már valóban a világ legjobbjai ebben a műfajban.

Forrás: MTI
Azt szeretném kérdezni, hogy miért választotta ezt a szakmát, illetve megérte-e? És ha nem ezt választotta volna, mit választott volna helyette? [Kolimp]


Milyen volt a legidősebb, legrégebbi bor? [Luci*13]
- Ha az a kérdés, hogy amit kóstoltam legidősebb, és még iható bor is volt, akkor az egy Cotie-Rotie volt René Rosating-tól, 1954-es évjárat, syrah szőlőfajtából. A bor tényleg jó volt.

Mit gondolsz a '97-es Gere Cabernet Sauvignon Barrique-ról? Nekem ez a kedvencem speciel. [JohnTheRevelator]
- Magyarországon jelentős lépéseket tett Villány is, hogy elfogadható vörösboraink épülhessenek. A probléma az, hogy a szőlőfajták nem tökéletesen átgondoltan lettek telepítve, és ez nagyobb részt kitűnik a borok minőségében is. Gere Attila emberileg is és szakmailag is szenzációs személyiség, a bora jó, de még sokkal jobbakat fog készíteni a jövőben. Ebben biztos vagyok, hiszen a nagy bor készítését Magyarországon egyelőre még csak tanuljuk. Szerencsés külföldi borokat összekóstolni ugyanabban az árfekvésben a magyar borokkal. Ez tanulságos a borászainknak is, és nekünk, borkedvelőknek is.

Ön melyik tokaji aszút ajánlja karácsonyra? [from_iron_maiden]
- Szepsy 2000-es évjárat, 6 puttonyos. Demeter Zoltán 2001-es évjárat, 6 puttonyos. Oremus 1999-es, 6 puttonyos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!