A holokauszt nincs kibeszélve

Vágólapra másolva!
Darányi András, a Holokauszt Emlékközpont vezetője szerint a holokausztról muszáj beszélni. Darányi a Vendégszobában válaszolt az olvasók kérdéseire. 
Vágólapra másolva!

Üdvözlök mindenkit, az [origo] Vendégszoba olvasóit! Az április 15-16-án nyíló Holokauszt Emlékközponttal kapcsolatos kérdéseket, véleményeket várom!

Mivel foglalkozik az Alapitvány? (ikork)

- A közalapítvány alapító okirata szerint gyűjti és bemutatja az 1938-45. közötti faji, nemzetiségi és más politikai okokból történt üldöztetés, a munkaszolgálat, a deportálások, a náci koncentrációs táborok működésének és áldozatainak elsődlegesen magyar vonatkozású dokumentációját, tárgyi emlékeit, tudományos és ismeretterjesztő irodalmát. Továbbá feladata az e témakörhöz tartozó művészeti alkotásokat tartalmazó gyűjtemény létrehozása. Ez azt jelenti, hogy a közalapítvány a holokauszttal kapcsolatos anyagokat gyűjti, dokumentálja, kutatja, és az informális és formális oktatáson keresztül eljuttatja a legfiatalabb korosztályok felé, ill. megemlékezik a holokauszt magyarországi áldozatairól.

Ön szerint meddig fognak utódaink visszaemlékezni ezekre a borzalmakra? (ikork)

- A holokauszt a magyar történelem része, ugyanúgy része, mint 1848 vagy akár a mohácsi vész. Ameddig ezekre a magyar történelem emlékezik, addig a holokausztra is emlékezni kell.

Április 16-án milyen rendezvények lesznek? (Budapest-Riksa)

- 16-án déli 12-kor nyitja meg kapuit a nagyközönség számára a Holokauszt Emlékközpont, ettől a pillanattól kezdve folyamatosan a vasárnap esti zárásig az áldozatok neveit olvassuk fel, és természetesen megnyílik az Auschwitz-album című nyitókiállítás.

Üdvözlöm, mi lesz az Emlékközpontban látható? (ders)

- Az Emlékközpontban az Auschwitz-album kiállítás lesz látható, a holokauszt áldozatainak emlékfala, amelyen a megnyitás pillanatában körülbelül 60 ezer név lesz fent, és látható lesz még egy installáció az elveszett közösségekről.

A Terror Háza és az Emlékközpont között mi a hasonlóság, illetve az eltérés? (ikork)

Forrás: [origo]


Ön ellátogatott már valamelyik volt náci koncentrációs táborba? (kjuli)

- Természetesen, többször voltam Auschwitz-Birkenauban, Dachauban.

Lehet, hogy rosszul olvastam, de mintha EMLÉKMŰHELY lenne írva, mi a pontos neve a közalapítványnak? (Budapest-Riksa)

- Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány a szervezet neve, de az intézményt magát Holokauszt-emlékközpontnak nevezzük.

Azokra is emlézeni fognak, akik névtelenül ugyan, de jó pár zsidó családot bújtattak annak idején? Őket fel lehet még kutatni valahogy? (ikork)

- Természetesen az embermentők nagyon fontos példái annak, hogy abban az időszakban, amikor a törvények és a hatalom a szegregációt kötelezővé tették, voltak, akik saját belső indíttatásukból, "civil kurázsiból" embereket mentettek, saját életüket is kockára téve. Ők a vészkorszak időszakának pozitív példái, az ő példájukon keresztül tanuljuk meg, hogy amit akkor meg lehetett csinálni a zsidókkal, azt most a mai életünkben ne lehessen megcsinálni senkivel. Ne lehessen az iskolákban roma gyerekeket átültetni más padokba, áttenni más osztályokba például. Ilyen helyzetekben mindenkinek saját magának kell felállni, és azt mondani, hogy én nem vagyok hajlandó elfogadni azt, hogy valakit a hovatartozása miatt kizárjanak egy közösségből.

Az Ön által említett falra hány név fog felkerülni? (Budapest-Riksa)

- A magyarországi holokauszt áldozataira fog emlékezni az emlékfal, körülbelül 5 év alatt fogjuk megtalálni a holokauszt összes fellelhető áldozatának nevét. Ez azt jelenti, hogy a több mint 500-600 áldozatnak körülbelül 60 százaléka lesz fellelhető 60 év távlatából. Ebből látszik, hogy az emlékezet is hogy vész el. A megnyitásra körülbelül 60 ezer név lesz kint a falon.

Lesznek más megemlékezések is hazánkban április közepe felé? (ders)

- Reméljük, számos megemlékezés lesz, amelyet közösségek, civil szervezetek, települések maguk szerveznek. Pontosan a civil kezdeményezések támogatása volt az oka, hogy a nemzeti kulturális alapprogram is egy 100 millió forintos keretet különített el a holokauszt-megemlékezések támogatására.

Forrás: [origo]
Mit lehet tudni az állandó kiállításról? Milyen lesz, mikor nyílik? Milyen viszonyban van a mostani nyitókiállítás és az állandó? (irkave)

- Az intézmény nyitókiállítása egy felütés, arra világít rá, hogy magyar állampolgárok sárga csillaggal a mellükön állnak az auschwitzi rámpán a gázkamrák előtt.Hogy ez hogyan történhetett meg, ezt a nyitókiállítás nem mondja el. De elmondja azt az emlékfallal, az elveszett közösségekkel, hogy mi lett ennek a vége. Hogy mi történt ezekkel az emberekkel később, azt a képeken lévő személyek még nem tudják. Látszik a szemükből, hogy nem tudják, mi vár rájuk, de mi látogatók már tisztában vagyunk azzal, hogy az ő történetük hogyan végződött. Ez a feszültség végig érződni fog az épület minden zugában. Az állandó kiállítás lesz hivatott történeti narratívába helyezni a magyarországi holokauszt eseményeit, és elmondani azt, hogy mi is volt a magyar nemzet, a magyar közigazgatás szerepe abban, hogy ezek az emberek a auschwitzi rámpára kerültek. Az állandó kiállítás 2005-ben, Auschwitz felszabadulásának 60. évfordulóján rendezendő nemzetközi holokausztévben nyílik.

Mennyibe fog kerülni a belépő az Emlékközpontba? Milyen nyitva tartása lesz? (Budapest-Riksa)

- Várunk mindenkit szeretettel április 16-a délutánjától (kedd-vasárnap 10-18, hétfő szünnap), természetesen a belépés ingyenes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről