299. Pateno Kisfaludy Anikó - Corona, Amerikai Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Pateno Kisfaludy Anikó válaszol Coronából.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
1996 januárjában kaptam meg az amerikai zöldkártyát (munka és letelepedési engedély), de először egy hajón dolgoztam egy évig, bejárva a Bahamákat, Karib-tengert, mexikói Riviérát és Alaszkát. A hajón ismerkedtem meg a férjemmel, akivel együtt, az innen nem messzi Anaheimben laktunk pár évig majd 2001-ben vettük meg álmaink házát Coronában. Ugyanabban az évben végeztem az egyetemen, pszichológia szakon, karrierem viszont 2005 januárban főállású anyukává alakult, amikor megszülettek iker kislányaim.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Corona egy viszonylag kisebb 150 000 fő körüli, szép kertváros Dél-Kaliforniában, Los Angelestől kb. 70 kilométerre, keletre. A környék, ahol élek hasonló ahhoz, amiben Csillaghegyen, Budapesten felnőttem, bár a házak nagyobbak, az utcák szélesebbek és gyümölcsfák helyett pálmafák vannak. A tengerpart 30 percre van tőlünk, a közeli hegyek pedig, ahol novembertől márciusig síelni lehet, másfél órára. Az idő gyakorlatilag mindig szép, napos és meleg, és a közbiztonság sokkal jobb, mint Magyarországon.

Mi hiányzik Magyarországról?
Csak az a pár családtagom és régi barátom, akik közel állnak hozzám, de hát azért találták ki a repülőt. Azon kívül minden ide köt.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Minden: az otthonom, a barátaim, a családom, a kaliforniai időjárás, a biztonság, a jólét.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az átlagos életszínvonal biztos jobb az Egyesült Államokban, mint Magyarországon, aki él a lehetőségekkel, amit ez az ország kínál, sok mindent el tud érni. Az emberek egyértelműen közvetlenebbek, kiegyensúlyozottabbak és kevésbé panaszkodóak, mint Magyarországon.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Parkolás változó, a tengerparton vagy Los Angeles belvárosában, akár 2 dollár (304 forint) is lehet óránként. Buszon még soha nem utaztam, de 1,5 dollár (228 forint) körül lehet, a mozijegy 10,5 dollár (1596 forint), a sör attól függ amerikai, vagy import, üveges vagy csapolt, de 3-6 dollár (456-912 forint) között, kávét nem iszom, így nem tudom.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy szebb apartman komplexben 1500 dollár (228 000 forint) körül van, plusz rezsi.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Amióta itthon vagyok a kislányaimmal, sikeres ingatlan befektetésekből jött be annyi hogy továbbra is mindenre jusson, de félretenni az én fix jövedelmem nélkül nem tudunk jelenleg. De igazából nincs is mire nagyon, én úgy érzem, mindenre jut és mindenünk megvan.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Amivel mindig is szerettem volna: főállású anyuka vagyok.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nem tudom, milyen Magyarországon a mindennapok hangulata, itt, ahol mi lakunk békés, nyugodt.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Az életem központja a két kislányom, a legtöbb aggodalmam és reményem velük kapcsolatos. Remélem, hogy egyszer hosszú évek múlva visszanézve is úgy fogom látni, hogy mindig a legjobb döntést hoztam az élet minden terén.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az emelkedő benzinárak. Az elmúlt három hónapban több mint másfélszeresére emelkedett.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Egy a közeli elnökválasztásokkal kapcsolatos cikk.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Tavasztól őszig a közeli tengerpart népszerű, télen a szintén közeli hegyekbe mennek sokan síelni vagy snowboardozni.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg, mint mindenhol. Bárok, szórakozóhelyek, koncertek, stb.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Én szeretek itt élni, és valószínűleg itt is fogom leélni az életem és persze szeretném, ha a gyerekeim a közelemben lennének mindig. De ha egyszer ők döntenek úgy, hogy valahol máshol boldogabbak tudnának lenni, nem fogom őket visszatartani, még ha meg is szakad a szívem, akkor sem.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről