A BMW jövőre is számít Vettel segítségére

Vágólapra másolva!
A BMW Sauber megerősítette, azon kevés csapatok közé tartoznak majd a jövő évben, melyek harmadik számú versenyzőiknek is lehetőséget biztosítanak a pénteki edzéseken, hogy Vettel minél több időt tölthessen a pályán a 2007-es idényben.
Vágólapra másolva!

Azt követően, hogy a nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a jövő évtől betiltja a harmadik autó használatát a pénteki szabadedzéseken, a csapatok többsége versenyzőit fogja pályára küldeni a kilencven percesre meghosszabbított tréningeken.

A BMW azonban élni fog azzal a lehetőséggel, hogy a harmadik számú versenyzőjét is beültesse egyik pilótája helyére a pénteki edzéseken. A német motorgyártó sportigazgatója, Mario Theissen megerősítette, Vettel fogja vezetni az egyik autót a 2007-es idényben.

"Ez a célunk. Meg szeretnénk ragadni az alkalmat, hogy harmadik számú versenyzőnket ütessük az egyik autóba pénteken" - mondta a szakember. "Majd meglátjuk, mennyi lehetőséget tudunk majd adni neki. Semmiképpen sem szeretnénk, hogy Sebastian csak tartalék versenyzőként legyen jelen a versenyhétvégéken, célunk az, hogy minél több lehetőséget biztosítsunk számára a versenyzésre."

A BMW azt egyelőre még nem döntötte el, melyik versenyzőt helyettesíti majd Vettel a jövő évben a pénteki edzéseken, ám Theissen úgy gondolja, hogy bár mind Kubica, mind Heidfeld jobban szeretne aktívan részt venni a munkában, a csapat döntése nem fog konfliktust okozni versenyzőik között.

"Ha megkérdeznénk versenyzőinket, mindketten azt mondanák, autóba szeretnének ülni a pénteki edzéseken" - magyarázta Mario. "Azonban a csapat szemszögéből nézve sokkal fontosabb, hogy három versenyzőtől kapjon információkat, és a tartalékversenyző ne csak a teszteken, hanem a versenyhétvégéken is autóba ülhessen. Ez segítheti abban is, hogy minél jobban hozzászokjon a versenygéphez, és idővel még jobb munkát végezhessen, különösen akkor, ha netán be kell ugrania egyik versenyzőnk helyére."

Azzal, hogy a BMW aktívan foglalkoztatni kívánja Vettelt a pénteki edzéseken, a német versenyző számára elúszott a GP2-es szériában való szereplés a jövő évben, ugyanis a két munkát logisztikai szempontok miatt egyszerűen képtelen lenne összeegyeztetni. A tizenéves sofőr esetleg a Renault Világsorozatban próbálhatna szerencsét a 2007-es idényben.

"Jó lenne versenyezni, de majd meglátjuk, milyen lehetőségeim lesznek" - mondta. "Nem egyszerű egyszerre tesztpilótának lenni, és mellette más munkát végezni. A GP2-es széria fantasztikus, de ha pénteken tesztelned kell a Forma-1-ben, akkor nem lehet összeegyeztetni a kettőt."

A tizenkilenc esztendős versenyző abban bízik, hogy a jövő évben tesztpilótaként megalapozhatja jövőjét a BMW-nél, ahol 2008-ban már versenyzőként indulhat a Forma-1-ben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről