Igazi strandidő köszönt ránk

Vágólapra másolva!
Szerdán nagyon szép időnk lesz zavartalan napsütéssel, napközben nyárias hőmérsékletekkel.
Vágólapra másolva!

Tavaink ismét melegebbek 20 foknál. A kontinens nagy részén hasonló az idő, még Németország déli területein is előfordul nyarat idéző kánikula. A napsütés nagyon jó közérzetet biztosít, immunrendszerünket is erősíti. A következő napokban folytatódik a nyári idő, helyenként akár kánikulai hőmérséklet is várható.

Északkelet-Európa felett markáns ciklon örvénylik. Területén hűvös, csapadékos, szeles őszi idő alakult ki. Skandináviában és a Brit-szigetek északi részén is a változékonyság a jellemző. A kontinens többi területein az átlagosnál melegebb, nyári idő uralkodik. Franciaországban, sőt Németország déli területein is előfordul 30 fok feletti hőmérséklet. A sok napsütés mellett az Alpok nyugati vidékén valamint Ibériában alakul ki zápor, heves zivatar.

Bár a szigorúan vett fürdési szezonnak immár vége, az elmúlt meleg napok során tavaink hőmérséklete ismét meghaladta a 20 fokot. 21-22 foknál magasabb hőmérsékleteket már nem tud elérni, de ezek az értékek az edzettebbek számára már kellemesnek mondható.

Részletes időjárás

Szerdán a hűvös hajnalt követően kellemes, késő nyári időben lesz részünk. Általában zavartalan napsütésre számíthatunk, csak időnként jelennek meg felhők az égen. Mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Fronthatás nem várható. A száraz, kellemes napsütéses időben igen jó közérzet alakul ki. A vidám kedélyállapot immunrendszerünkre is jó hatással van. Kiránduláshoz, szabadtéri programokhoz ideálisak a feltételek. A pollenkoncentráció éves maximumán van a mostani hetekben. A korán kelőknek még szükségük lehet vastagabb ruhára, napközben azonban nyáriasan öltözhetünk. A közlekedésben is kedvező feltételekre számíthatunk, csupán az erős napsütés lehet időnként zavaró.

Csütörtökön folytatódik a nyári idő. A sok napsütést átmenetileg fátyolfelhők zavarhatják. Megélénkül a délkeleti szél. A hőmérséklet csúcsértéke eléri a 24, 29 fokot.

Pénteken a nyári időben eleinte zavartalan lesz a napsütés. Később a Dunántúlon gomolyfelhők jelennek meg, és estétől elszórtan zápor, zivatar alakul ki. Megélénkül a déli szél. A hőmérséklet csúcsértéke sokfelé eléri a 30 fokot.

Szombaton még egész nap folytatódik a nyár, vasárnap délután nyugat felől egy hidegfront felhőzete éri el az országot, mely esőket, záporokat okozhat.

A sok napsütés a még szüret előtt álló szőlők érését gyorsítja. A csemegeszőlők nagy része már leért, de a borszőlők jelentős hányadát a héten lehet szüretelni. Mind a szőlő- mind az almafélék érése 2-3 héttel előbb következett be, mint a tavalyi hűvös nyár után. A gyümölcsök cukortartalma is elfogadható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!