A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A szép, új, készpénzmentes világban a konyha és a fürdőszoba mellett a hálószobába is könnyen belátnak

Nigel Farage
British politician and The Brexit Party leader, Nigel Farage addresses the first public rally of their European Parliament election campaign in Birmingham, central England on April 13, 2019. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Vágólapra másolva!
Talán nem érdemes olyan hangosan ünnepelni az elektronikus fizetési módszerek térnyerését és a készpénz halálát. Egyre többen fizetnek kártyával vagy mobiltelefon segítségével, míg a kápés tranzakciók aránya csökken. Csakhogy a szép, új, készpénzmentes világnak vannak árnyoldalai. A kisebb vagy nagyobb testvér – a nemzetközivé váló világ nagyobb dicsőségére – mindent megtud rólunk. Ha tetszik, ha nem.
Vágólapra másolva!

S ehhez még jól kifejle(szte)tt poloskákat, élesre állított kameraszemeket sem kell a házunkba, lakásukba telepíteni. Darab idő múltán azt is könnyűszerrel megtudják az ilyesféle adatkora fogékony cégek, szervezetek, kormányzati és nem kormányzati szervezetek, hogy tejet, kávét, teát vagy ásványvizet iszunk, vegán fasírozottat és szójasajtot reggelizünk, és még azt is, hogy mikor és hányszor bújunk ágyba – férfivel, nővel, plüssmalaccal.

S, hogy ez miért olyan nagy baj?

Nos, talán azért – is –, mert különösebb erőfeszítés nélkül megtalálják azt a különcöt, aki hetente 60-80 liter dízelolajat tankol, évente kétszer, háromszor repül a Bahamákra és Thaiföldre, a kelleténél gyakrabban nyírja a füvet, és időt sem hagy a méhlegelők kiteljesedésének. Az pedig minden határon túl megy, hogy hétvégenként – horribile dictu - marhafartőből készül a leves és a hátszín mellé krumplipüré jár. Ezt pedig ugye, nem nézhetik tétlenül az ilyen, olyan színezetű komisszárok...

Szóval minden bizonnyal vannak előnyei a készpénzmentes világnak, és gyorsan kell száguldani a haladás útján, de a hajlottabb korúaknak azért vannak kételyei. Láttak ők már karón varjút, hiába ígérgetik a bankok, hogy rendszer kifogástalan, megtámadhatatlan és a személyiségi jogok így, a magánélet úgy, és a digitális jegybankpénz (CBDC: Central Bank Digital Currency) bevezetése után már csak egy kis lépésnyire vagyunk a földi paradicsomtól. Mintegy 130 országban már vizsgálják a CBDC bevezetését.

Az amerikai pénzügyi tanácsadó és műsorvezető David Ramsey szerint az „aggodalomra ad okot, hogy ha a kormány »kezeli« a pénzed, és pontosan tudja, hogyan és mire költöd el, és adott esetben Sam bácsi korlátozhatja a kiadásaidat – vagy dönthet úgy, hogy elveszi a pénzed. Nem véletlen, hogy hogy a totalitárius Kínának nagyon tetszik a CBDC ötlete."

Mindenesetre a szomszédos Ausztriában még ragaszkodnak az emberek a készpénzhez és talán hamarosan alkotmányos védelmet is kaphat a hagyományos bankjegy. Nagy-Britanniában – ahol, több mint háromszáz éves múltja van a papírpénznek – nem tartják valószínűnek, hogy a készpénz gyorsan eltűnik. Az Egyesült Királyságban még mindig több mint ötmilliónyian – többnyire idősebbek - támaszkodnak a készpénzre, és évente hatmilliárd tranzakcióhoz használják fel, de komoly erők szorgalmazzák, hogy ezt véglegesen felváltsák a betéti és hitelkártyák, valamint más elektronikus fizetési módok.

A Brexit-párti Nigel Farage szerint azonban a bankok megpróbálják a készpénzmentes társadalmat rákényszeríteni a britekre. A NatWest bankóriás arra készül, hogy korlátozza az ügyfelek készpénzfelvételének és befizetésének összegét.

„A készpénzmentes társadalom már gyorsan alakul Ausztráliában, az ottani bankok egyetértettek abban, hogy a készpénzfelvételt 250 fontnak (kb. 110 ezer forint) megfelelő összegre korlátozzák. A készpénz azonban törvényes fizetőeszköz" – nyilatkozta a Twitteren Farage és felszólította a politikusokat, hogy támogassák a készpénzes fizetést. Kiemelte azt a félelmet is, hogy a digitális fizetések „szén-dioxid-korlátozást" szabhatnak a vásárlásokra.

A GB News csatorna pedig júliusban „Ne nyírjuk ki a készpénzt!" címmel kampányt indított a kápé megmentése érdekében. „Felszólítjuk a kormányt, hogy vezessen be jogszabályt a készpénz törvényes fizetőeszközként és széles körben elfogadott fizetőeszközként való státuszának védelme érdekében az Egyesült Királyságban – legalább 2050-ig." A főleg készpénzes fizetést alkalmazó briteket egyre inkább lehagyja a technológia könyörtelen száguldása, pedig az országban több mint egymillió háztartásnak nincs bankszámlája, nincs bankkártyája.

A parlament honlapján is megtalálható petíciót néhány héten belül már több mint 300 ezren írták alá. Igaz, a brit Kommunikációs Hivatal, az Ofcom (a kormány által jóváhagyott szabályozó és versenyhatóság) azonban vizsgálatot indított a petíció ellen, mondván, a műsorszolgáltatók nem nyilváníthatnak véleményt politikai, ipari vagy aktuális közpolitikai kérdésekről.
Szóval a kápé kivégzésének ügyében lesz még néhány érdekes fordulat Nagy-Britanniában, s alighanem a világ más részein is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!