A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Rodion Mirosnyik: Amit az ukránok Kurszknál elkövettek nagyon meg fogja nehezíteni a béketárgyalásokat

Belgorod, város, Oroszország, nyugati rész, orosz-ukrán határ, támadás, romok
Az ukránok a polgári lakosságot sem kímélik
Fotó: Photo by Emil Leegunov / ANADOLU / Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Az Oroszországi Föderáció Külügyminisztériumában fogadott Rodion Mirosnyik különmegbízott, aki egyben Szergej Lavrov külügyminiszter politikai tanácsadója is. Az interjú egyik fő témája a Kurszk környéki ukrán áttörés volt, amely által több ország földgázellátása is veszélybe kerülhet. Az orosz politikust Orbán Viktor békemissziójáról is kérdeztem. Szóba került az „Északi-áramlat” felrobbantása, amelyet a politikus Németország gazdasági öngyilkosságának nevezett valamint a háború jelenlegi állása is.
Vágólapra másolva!

Georg Spöttle: Tisztelettel köszöntön excellenciás úr és nagyon köszönöm, hogy időt szentel az interjúra. Múlthét kedden az ukránok betörtek Kurszk megye területére és ahogy a tévében láttam ma reggel, még mindig súlyos harcok folynak. Mi történik jelenleg a hadműveleti zónában?

Rodion Mirosnyik: Igen, jelenleg is azon fáradozik a légierő és a katonaság, hogy megtisztítsák a térséget az ellenséges erőktől. A kialakult helyzet valóban komoly kihívást jelent számunkra, de jelenleg is folyik az ukránok kiszorítása a határ orosz oldaláról. Ezzel egy időben pedig az ukrán háborús bűnöket is felderítjük, mivel civilek otthonaira és járműveire zúdítottak tüzet. Még egy mentőautót is megtámadtak, ami teljességgel elfogadhatatlan. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezen információk az ENSZ-hez és a sajtóhoz is eljussanak. Jelenleg nem állnak rendelkezésünkre a civil áldozatok számáról és a keletkezett károkról, de ez napokon belül megváltozhat. Fontos megemlíteni, hogy sok ezer lakos menekülni kényszerült a határvidékről és most is folyik a civilek evakuálása, akik számára minden segítséget megad a kormány és a civil segélyszervezetek. 

Az amit az ukránok most Kurszknál elkövettek nagyon meg fogja nehezíteni a későbbi béketárgyalásokat.

Georg Spöttle: Ön, hogy látja, lehetségesek a béketárgyalások Ukrajnával pontosabban Zelenszkij elnökkel a történtek után?

Rodion Mirosnyik: Konfliktusokat csak tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet lezárni, nincs más járható út. Ukrajna esetében most fennáll egy probléma, az, hogy Zelenszkij elnöki tisztsége véget ért. Ezért őt már nem tekinthetjük Ukrajna legitim vezetőjének. Ám ennél is nagyobb probléma, hogy Kijev még hajlandóságot sem mutat a tárgyalásokra velünk.

Fotó: Georg Spöttle

Georg Spöttle: Valóban, ezt mi magyarok is tapasztaljuk, hogy rendkívül problémás bármiben is megegyezni az ukrán vezetéssel. Ott van a nyelvtörvény és a kisebbségek jogai, amiket Kijev hosszú évek óta semmibe vesz.

Rodion Mirosnyik: Igen, ez sajnos így van, ezt tapasztalja az Ukrajnában élő összes kisebbség, a magyarok, az oroszok, a beloruszok, moldávok és a lengyelek is. Sőt Kijev még az ortodox pravoszláv egyházat is támadta. Az orosz kolostorokat bezáratta és betiltotta vallásunkat.

Georg Spöttle: Orbán Viktor miniszterelnök is mindent megtesz a békéért, ezért is próbál közvetítőként fellépni Oroszország és Ukrajna között. Zelenszkij elnök azonban elutasította a segítő kezet, mondván Magyarország túl kicsi a közvetítői szerephez.

Rodion Mirosnyik: Igen, sajnos. Pedig ez egy nagyon fontos lépés volt Orbán Viktor részéről. 

Nem egy ország mérete határozza meg a politikai hadszíntéren elfoglalt szerepét, hanem a nemzete felé irányuló elhivatottsága, ami azt jelenti, hogy egy ország vezetése a saját nemzeti érdekeit tarja szem előtt és annak mentén politizál. 

Ez a szemlélet már csak kevés országra jellemző, viszont Magyarországra nagyon is az. Reméljük, hogy a magyar miniszterelnök a továbbiakban sem adja fel a békéért való küzdelmet és a közvetítői szándékot. Mi nagyon is megértjük azt, hogy a magyar kormányfő szeretné, ha a szomszédjukban dúló harcoknak mielőbb vége lenne.

Georg Spöttle: Biztos vagyok benne, hogy Orbán Viktor nem fogja feladni a békéért folytatott harcot, hiába ér ezért számos támadás minket Brüsszelből, Berlinből, Varsóból és Washington DC-ből. Ezt már lassan megszokjuk, hiszen, ha a kormányunk a nemzet érdekeiért cselekszik - például felépítette a határkerítést 2015-ben, hogy megvédjen minket az illegális bevándorlás minden problémájától, mint például a bűnözés és a terrorizmus -,azért rögtön büntetés jár.

Rodion Mirosnyik: Igen, pontosan ezt értem a nemzeti érdekek mentén való politizálás alatt. Orbán Viktor és a magyar kormány nem ideológiákat követ, hanem az ország érdekeit helyezi előtérbe. Míg ezzel szemben más európai politikusok kijelentették, hogy számukra Ukrajna érdekei előbbre valók, mint saját állampolgáraik akarata (Annalena Baerbock német külügyminiszter a szerk.) hogy ők Ukrajna érdekeit tekintik a legfontosabbnak.

orbanviktor
putyin
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Georg Spöttle: Az elmúlt évtizedekben az orosz fosszilis energiahordozók jelentették a német ipar motorját, ennek vége lett a szankciókkal és az „Északi-áramlat” felrobbantásával. Elképzelhetőnek tartja, hogy a különleges hadművelet lezárása után Moszkva és Berlin között ismét olyan gyümölcsöző gazdasági kapcsolatok legyenek, amilyenek két évvel ezelőtt voltak?

Rodion Mirosnyik: Jelen pillanatban ezt nem tudom elképzelni. Németország, főleg a fősodratú sajtó révén rengeteg hazugságot terjeszt Oroszországról és igyekszik egy hidegháborús ellenségképet felépíteni az emberek fejében. Ha ezen a narratíván változtatnak és újra tisztelettel közelednek felénk akkor ez természetesen változhat. Németország akkor követett el gazdasági öngyilkosságot, amikor nem akarta kivizsgálni, hogy kik robbantották fel az „Északi-áramlatot”. Ez a földgázvezeték volt a német gazdaság köldökzsinórja és az lehetett volna még hosszú évtizedekig. Berlinben azonban úgy döntöttek, hogy inkább a sokkal drágább amerikai LNG-t vásárolják. Most pedig azon csodálkozik a német kormány, hogy a termelési és gazdasági mutatók folyamatosan lejtmenetben vannak. Nyilván a németek sem boldogok a megnövekedett rezsiköltségek miatt. Ha inkább lignittel akarnak energiát előállítani, ami nagyon káros a környezetre, akkor megtehetik szuverén joguk. Nyilván ön is tapasztalta, hogy Moszkvában nincs szmog. Mi gázzal tudjuk az áramot előállítani, a városi buszok már mind elektromosok, egyre több az elektromos autó is. A zöldpolitikához elengedhetetlen a földgáz. Ugyan ez igaz a nukleáris energiára. Ezt önök is felismerték, ezért is épül „Paks-2”.

Georg Spöttle: Igen, az új blokk nagyon sokat jelent majd a magyar energiabiztonságnak és segíti az ipari fejlesztéseket. Igaz több nyugati ország ezért is támadta hazánkat. Washington DC-ben is azt szerették volna, ha a „Roszatom” helyett egy amerikai céget választ a kormány. A hibátlanul működő erőmű és a jó kapcsolat miatt ismét az orosz energiaóriásra esett a választás.

Rodion Mirosnyik: Ez sokat jelent Oroszországnak. 

Nagyra értékeljük a magyar-orosz kapcsolatokat és lehetőséget látunk ezek további kiépítésében az energiaszektorban és más területeken, akár a kis-és középvállalatok szintjén is. 

A közelgő energiafórum Szentpéterváron jó lehetőséget biztosít erre. Természetesen azzal is tisztában vagyunk, hogy Magyarország tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak. Ezért Orbán Viktornak egy kiegyensúlyozott politikát kell folytatni mind velünk, mind a nyugati szövetségeseivel.

Georg Spöttle: A beszélgetés során többször szóba került az Egyesült Államok. Donald Trump ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén egy héten belül véget vet az orosz-ukrán konfliktusnak. Ezt Ön reálisnak tartja?

Rodion Mirosnyik: Politikusok és elnökjelöltek nagyon sokat ígérnek a kampányukban. Vannak dolgok, amelyeket megvalósítanak, sok más viszont megmarad az ígéretek szintjén. Én azt mondom meglátjuk. Moszkva kivárja, hogy ki nyeri meg a választást és hogy az új elnök miként viszonyul Oroszországhoz. Ezután döntünk majd a továbbiakról. Azt is látni kell majd, hogy mit lépnek Ukrajna nyugat-európai szövetségesei, ha az Egyesült Államok valóban kihátrál ebből a konfliktusból. Ők is a béketárgyalásokat fogják előtérbe helyezni vagy folytatják a fegyverszállítást? Sok még a nyitott kérdés ez ügyben.

Georg Spöttle: Excellenciás úr, nagyon szépen köszönöm, hogy megtisztelt az interjúval és megosztotta az orosz kormány álláspontját a magyar olvasókkal.

Rodion Mirosnyik: Én köszönöm Önnek, hogy Moszkváig repült, hogy találkozhassunk.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!