Tévé a fiókban, fontos tárgyalás - készülnek a dolgozók a vébére

Vágólapra másolva!
Angliában a kocsmák tulajdonosai nagyot kaszálnak a vébé idején, a munkáltatók viszont összességében millárdos kárt szenvednek a hiányzások és a lazaság miatt. Nálunk nem várható jelentős gazdasági kár a szakértő szerint, bár a "halaszthatatlan külső tárgyalások", a "fejfájásos hiányzások" száma megszaporodhat.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban számos felmérés készült az Egyesült Királyságban arról, milyen hatása lesz a világbajnokságnak a mindennapi munkára. A Brabners Chaffe Street jogi tanácsadó cég kutatása szerint például Nagy-Britanniában mintegy 4 milliárd fontos (1530 milliárd forintos) kárt okozhat a munkáltatóknak a vb - ha az alkalmazottak fele hírek után kutatva napi egy órát szörfözik a világhálón.

A Gki Gazdaságkutató Zrt. kutatója szerint hazánkban nem ennyire rossz a helyzet. Mint Adler Judit elmondta, bár némi visszaesés mindenképpen várható, jelentős hatással sem a hazai gazdaság egészére, sem a mindennapi munkára nem lesz a vb.

Az eseménynek csapatépítő vonzata is lehet

"Mivel a magyar válogatott nem jutott ki a vb-re, így az érdeklődés sem lesz olyan szintű, amely rendkívüli veszteségekhez vezet. Számos munkahelyen nincs internet, vagy tiltva van a használata. A szoros munkarendben dolgozóknak ahogy a vb előtt, úgy a vb alatt sem lesz lehetőségük hosszan tartó csevegésekbe bonyolódni. Akiknek pedig megengedett a munka közbeni beszélgetés, azok a vb előtt is beszélgettek, csak épp másról" - magyarázta Adler Judit

Csapatépítő hatása is lehet a meccsek megbeszélésének

"Emellett a mindenre - például betegszabadság kivételére - elszánt rajongók tábora sem annyira nagy, hogy a vb miatt kiesett munkaóráik száma nagy hatással legyen a szervezetek termelékenységére, hatékonyságára. Persze a vb lassíthatja a mindennapi munkát, ugyanakkor a dolgozók ilyenkor felvillanyozottabbak, kedvük sokkal jobb, mint az átlagos napokon, ami akár pozitív irányba mozdíthatja munkavégzésüket. A fociról szóló beszélgetéseknek mindemellett csapatépítő hatásuk is lehet" - tette hozzá.

A fiókból nézik az összecsapásokat

A focirajongókat hallgatva azonban kijelenthető: a munkáltatók félelmei megalapozottak. Mint megtudtuk, a dolgozók különböző trükköket eszeltek ki, hogy a főnök tudta nélkül a lehető legtöbb hírről értesülhessenek. Egy telekommunikációs cég alkalmazottai például kis méretű televíziókat helyeztek szekrényük fiókjába. "Az összecsapások kezdetekor kihúzzuk majd a fiókot - és vele a tv-t -, ha pedig jön a főnök, egyszerűen belökjük azt" - mesélte egy dolgozó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!