Elbocsátás a közszférában: jobb, ha most rúgnak ki

Vágólapra másolva!
Az állami szférából távozó dolgozók közül azok járnak jobban, akiket most vagy a következő hetekben rúgnak ki, ugyanis rájuk még a jelenlegi törvényi szabályozás vonatkozik. Amennyiben az Országgyűlés a jövő héten elfogadja a közszférában foglalkoztatottak jogviszonyáról szóló törvények módosítását, a később menesztettek több kedvezménytől is elesnek. Így például nem kaphatnák meg a végkielégítést az utolsó, munkában töltött napon, csak a felmentési idő végén - tudósít a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Míg a jelenlegi szabályozók szerint a kirúgott köztisztviselő kérelmére úgy is dönthet a hivatali szerv vezetője, hogy a végkielégítést már az utolsó munkanapon kifizeti, addig az új törvény ezt már nem engedi, a végkielégítés csak a felmentési idő utolsó napján kapható meg. Most ugyanis még akkor sem követelhető vissza a munkavégzés alóli mentesítés időtartamára kifizetett átlagkereset, ha a köztisztviselő ez idő alatt munkaviszonyt létesít a közszférában. Ám az új törvény értelmében, ha az elbocsátott a felmentési ideje alatt újra munkát vállal a közszférában (még ha az részmunkaidős állás is), akkor a felmentési időből hátralévő időszakra nem jogosult az átlagkeresetre, sőt végkielégítés sem jár neki.

A lap szerint a régi szabályozók alapján főleg a minisztériumi dolgozók kapják kézhez a felmondólevelüket, közel kétezren. A többség, több mint tízezren, szeptember-január között kereshet majd új állást, mivel a háttérintézmények megszüntetése és összevonása, a megyei szervezetek regionálissá alakítása folyamatosan történik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!