A munkaadók dolgozóikkal szemben elnézőek, ráadásul - akárcsak a család vagy a barátok - többnyire ők is késve vesznek tudomást a kolléga alkoholproblémájáról - mondta el a lapnak Cserne István addiktológus.
Egy a kilencvenes évek végén készített ILO-felmérés szerint három-öt évig tart a munkáltatók türelme, és a cégek csak akkor lépnek, ha már olyan súlyos a helyzet, hogy a dolgozó nem tudja ellátni feladatát, vagy súlyosan veszélyeztet másokat is. Ebben az esetben viszont az elbocsátás az egyetlen reakció.
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium idén induló alkohol- és drogprevenciós programja éppen ezt szeretné kiküszöbölni. Első lépésként szakértők összeállítottak egy módszertani kézikönyvet, amely az egészségmegőrzéssel és a prevencióval kapcsolatos vállalati stratégiák kialakításához nyújt segítséget.
A könyv az alkohol romboló hatásának tudatosítására, a káros fogyasztás figyelmeztető jeleinek felismerésére, valamint arra koncentrál, hogy kihez, milyen segítő szervezetekhez lehet segítségért fordulni. Az anyag az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapjáról ingyenesen letölthető