A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Zelenszkij adhatta ki a parancsot az Északi Áramlat felrobbantására

Zelensky
Fotó: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vágólapra másolva!
A Wall Street Journal a forrásaira hivatkozva arról írt, hogy egyrészt személyesen az ukrán elnök hagyta jóvá a gázvezeték felrobbantását, másrészt a szabotázzsal szemben hiába tiltakozott a CIA, az akciót mégis véghez vitték az ukránok. Az amerikai lap részletesen megírta, konkrétan hogyan is vitték végbe azt az akciót, amellyel 2022 szeptemberében megsemmisíthették a gázvezeték két szálát.
Vágólapra másolva!

A Mandiner szemléjéből kiderült, az akciót véghez vivők egy kikötővárosból szerezték be az 50 láb hosszú, Andromeda nevű jachtot, melyet 

egy lengyel utazási iroda segítségével béreltek ki, amelyet az ukrán hírszerzés a pénzügyi tranzakciók fedőszerveként hozott létre közel egy évtizeddel ezelőtt.

Az amerikai lapnak a német nyomozást ismerő személyek elárultak, a legénység tagjai között egy katonatiszt, négy mélytengeri búvár valamint több civil is akadt. akiknek az volt a feladata, hogy egy nyaraló baráti társaság látszatát keltsék. 

Közölték, Ukrajnában már régóta folyt a legjobb civil és katonai búvárok kiképzése. A mélytengeri búvárokat kezdetben a Krím-félszigeten képezték ki, ám miután a bázist az oroszok elfoglalták, a személyzet egy része az ország más részeire költözött. 

 A legénység csak búvárfelszereléssel, műholdas navigációval, egy hordozható szonárral és a tengerfenék nyílt forráskódú térképeivel felszerelkezve indult útnak. 

- írták. Hozzátették, hogy a négy búvár egy erős robbanóanyagot is kezeltek, amelyet időzítővel vezérelt detonátorokra kötöttek. 

A rossz időjárás miatt a legénység kénytelen volt egy be nem tervezett megállót tartani a svédországi Sandhamn kikötőjében. Az egyik búvár véletlenül egy robbanószerkezetet dobott a tenger fenekére. 

- számolt be az amerikai lap cikkéről a Mandiner. 

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságíró egy cikkben írta le, hogy az Egyesült Államok kormánya a CIA-vel együttműködve hogyan tervezte meg az Északi Áramlat 2 gázvezeték felrobbantását, hogyan hajtották végre az akciót az amerikai különleges alakulatok, és hogyan próbálták meg kezelni a robbantás utóhatását.

Az újságíró forrásai szerint a parancsot maga Joe Biden adta ki.

Hersch a cikkében azt írta, hogy a robbantást komoly, hónapokig tartó tervezés előzte meg, 2021 végén már dolgoztak az ügyön. Hersh szerint a Biden-kormányzat mindent megtett, hogy elkerülje a kiszivárogtatásokat, a CIA pedig már 2022 elején jelentette Bidennek, hogy megtalálták a megfelelő módszert a gázvezeték felrobbantására.

Hersch szerint

Biden 2022. február 7-én tájékoztatta Olaf Scholz német kancellárt, aki némi hezitálás után elfogadta a tervet.

Azonban augusztus 14-én, szerdán jött a hír, miszerint egy ukrán búvár ellen elfogatóparancsot adtak ki Németországban, mert a gyanú szerint ő állt az Északi Áramlat felrobbantása mögött. A gyanúsított, Volodimir Z. utolsó ismert tartózkodási helye Lengyelország volt, de a lengyel ügyészség azt közölte, hogy a körözött ukrán állampolgár már elhagyta az országot.

Mint ismert, a gázvezeték két szálát még 2022 szeptemberében semmisítették meg, ami súlyos veszélybe sodorta Európa energiaellátását. Ezt követően másfél éven át nem volt érdemi eredménye az Európai Unió kritikus infrastruktúrája ellen elkövetett, történelmi léptékű támadással kapcsolatos vizsgálatoknak. A Századvég Európa Projekt-kutatásának idén májusi eredményei alapján kiderült, az uniós polgárok mintegy kétharmada mindezt aggasztónak találta.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!