Munkaügyi pert vesztett egy londoni magyar bankárnő

Vágólapra másolva!
A hat évig húzódó diszkriminációs per vesztese azt sem nem zárja ki, hogy ügyével uniós bírósághoz fordul. A nő a hasonló eseteknek szeretné elejét venni - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Madarassy Andrea 2000 januárja és 2001 novembere között dolgozott a londoni Nomura bankház tőkepiaci osztályán. Ám a pénzintézet hamarosan - átszervezésekre hivatkozva - felfüggesztette állásából a 42 éves bankárnőt. A nő egy hónappal később 1 millió fontos kártérítési igénnyel fordult a Munkaügyi Döntőbírósághoz, azzal az indokkal: úgy látja, a pénzintézet női mivolta miatt diszkriminálta. A bankárnő állítja: főnöke rendszeresen megalázta, amikor a terhessége okozta rosszullétekkor fel kellett kelnie íróasztalától. A szakember azt is kifogásolta: szülési szabadsága alatt senki sem tájékoztatta az osztályon zajló változásokról, így karrierépítésében hátrányba került férfi kollégáihoz képest.

Először Lordok Háza, aztán Luxemburg

Bár a nő panaszait a brit Esélyegyenlőségi Bizottság megalapozottnak látta, a Munkaügyi Döntőbíróság és fellebbviteli fóruma két ízben is elutasította azt. Ráadásul a bankház egyetlen tárgyalás fejében 300 ezer fontos jogi számlát nyújtott be. Ezt az adófizetők pénzéből fenntartott munkaügyi szervezet visszautasította, ám 80 ezer fontot így is ki kell fizetnie a banknak. A pert vesztett bankárnő azt nyilatkozta a történtek kapcsán: sérelmével a Lordok Házához fordul: ám ha itt sem jár sikerrel, az ügy a luxemburgi Európai Bírósághoz kerül. Madarassy Andrea ugyanakkor azt is elárulta: kitartását nem a sértettség adja - sokkal inkább a hasonló diszkriminációs eseteknek szeretné elejét venni. A bankárnő és ügyvédei azzal érvelnek: Nagy-Britannia nem hajtja végre következetesen az 1975-ös nemi diszkriminációs törvény még 77'-ben előirányzott módosítását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!