A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Munkateszthez kötnék a segélyek fizetését

Vágólapra másolva!
A kormány a jövőben közmunkára kötelezné a szociális segélyen élőket. A tervek szerint a támogatottak a lakóhelyükön olyan közfoglalkoztatási munkát kapnának, mint például építés, kert- és parképítés, családgondozás. A kormány így mérné fel munkavállalásra való hajlandóságukat és alkalmasságukat, és így szorítaná vissza a feketefoglalkoztatást.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett munkateszt mind az új, a munkanélküli ellátásból frissen kikerülő támogatottakat, mind a már régebben rendszeres szociális segélyből élőket is érintené. A segélyezettek zöme alacsony iskolai végzettségű, irántuk a munkaerőpiac csekély érdeklődést mutat, így számukra a közfoglalkoztatás valamelyik formája jelenthet átmeneti vagy végleges kiutat, épp ezért legális munkavégzést ajánlunk fel nekik - mondta a Világgazdaságnak Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter. A tervek szerint az új segélyeseknek csak akkor folyósítják majd a havi ellátást, ha részt vesznek az "első munkateszten", amely állami támogatással biztosít rész- vagy teljes munkaidős állást.

Csökkenést várnak az illegális foglalkoztatásban

A rendszeres szociális segélyben részesülőknek az úgynevezett folyamatos munkateszt lehetőségét ajánlják fel. Ez a közfoglalkoztatás keretében megvalósuló rotációs rendszer lesz, amelyben egész évben tesztelik a szociális ellátásban részesülők rendelkezésre állását. Ezzel rendszeresen jövedelemhez jutnak, és csökkenhet az illegális munkavégzés esélye, amely ebben a körben rendkívül elterjedt, akár 60-80 százalékuk is feketén foglalkoztatott lehet - hangsúlyozta Lamperth Mónika. A munkateszt egyelőre még terv, a szaktárca jelenleg több fórumon társadalmi egyeztetést folytat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!