A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Állásokra és szakemberekre vadásztak Csepelen

Vágólapra másolva!
A gépészmérnöktől a bolti eladón át a kőművesig az álláspiac szinte minden szegmensébe kerestek a cégek munkaerőt a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ csepeli kirendeltségének állásbörzéjén. Az álláskeresők a rekkenő hőségben inkább a kényelmes, semmint az állásbörzén jó benyomást keltő öltözékre figyeltek. Helyszíni riportunk a rendezvényről.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel 9 óra előtt néhány perccel legalább 60 fős, többnyire középkorú álláskeresőkből álló csoport álldogál a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központjának folyosóján a csepeli állásbörze kezdetére várva. A kánikula már kora délelőtt fullasztó: valószínűleg ezzel magyarázható, hogy az állásvadászatra érkezők közül többen lenge öltözetben jöttek. Láttunk köldökig kigombolt izzadságfoltos vászoninget, forrónadrágot, szakadt farmert, kinyúlt, makaróni pántos felsőt. Persze senki sem várhat el Hugo Boss öltönyt, de a csúcskategóriás luxus és a strandolós öltözék között létezik átmenet.

Cirka húsz perces várakozás után már nyitják is az "állások birodalmát". Ám addig nem léphet be senki, amíg el nem veszi a koordinátor hölgy által átnyújtott regisztrációs lapot és a jelen lévő cégek standszámainak listáját: előbbire a börze látogatottsági statisztikája, utóbbira a tájékozódás miatt lesz majd szükség.

40 cég keresett jelöltet

A munkaügyi kirendeltség helyiségeit benépesítő közel 40 állást ajánló cég standjainak elhelyezkedésében nincs sok rendszer. A rendezvény szakképzettek, középfokú végzettségűek és diplomások számára is igyekszik állást kínálni: így fordul elő egy és ugyanazon helyiségben betanított és árufeltöltői munkát, adminisztrációs, ügyfélszolgálatos és értékesítői állást, villamosmérnöki, könyvelői, informatikus és HR -menedzseri pozíciót ajánló cég.

Eközben a kirendeltség egyik munkatársa időnként hangosbemondó segítségével igyekszik terelgetni a standok közt bolyongó álláskeresőket: a hangosítás bőven hagy maga után kívánnivalót, a mikrofon gerjed. Mindenki idegesen kapkodja a fejét, de közben legalább kiderül: a honvédség lövészt és szakácsot, míg a helyi bölcsőde gondozónőt és élelmezésvezetőt keres. A jelek szerint szakképzettséget igénylő, betöltetlen állások is vannak minden mennyiségben: a hangosbeszélő szerint rengetegen keresnek burkolót, kőművest, építőipari dolgozókat és segédmunkást is. Az egyik, autószerelőket kereső cég referense például unatkozva ücsörög a stand előtt. A nézelődők többsége úgy tűnik, nem szeretne nap, mint nap olajos motorterekben nyúlkálni -így inkább az érettségizetteknek való munkakínálatot tanulmányozzák.

A pályakezdő pénzügyesek magas bérre vágynak

Egy vegyi anyagokat gyártó kft. ellenben könyvelőt keresett a börzén. A cég HR -munkatársa úgy látja: frissen végzett villamosmérnökökkel és gépészekkel könnyebb bértárgyalást folytatni, mint pályakezdő közgazdászokkal. "A pénzügyesek nem elégszenek meg a bruttó 200-220 ezres keresettel: rögtön 300 ezer forintról indulnának, mert az egyetemen csupa ilyen béradattal szédítik egymást. Azért mindig elmondom: ne csak a keresetre koncentráljanak: a túlóramentes munkakörnyezet, a légkör, a kompenzációs csomag, a juttatások is rengeteget számítanak" -magyarázza.

Az ideális munkaerő a vezető távollétében is dolgozik

Az egyik mobilszolgáltató termékeinek értékesítésére munkatársat kereső harmincas vállalkozó nem osztja a fenti véleményt, ugyanis a bemutatkozás után egyből azzal indít: "Nem vagyok multi cég - így utazási hozzájárulást és étkezési jegyet sem tudok adni senkinek." A férfi arról is beszél: franchise rendszerben működteti az egyik közismert mobilszolgáltató szaküzletét, ahová érettségizett és ügyfélcentrikus jelöltek közül válogatna. "Olyan embert keresek, aki magáénak érzi az üzletet és a távollétemben is hajlandó normálisan teljesíteni" - ad röviden látleletet a hazai munkavállalók általa tapasztalt hozzáállásáról a férfi. A vállalkozó a munkáért a hatályos minimálbér fizetné: a többit a munkavállalónak kellene teljesítménye alapján kitermelnie.

Benyomások alapján is válogatnak a munkaadók

Az értékesítőket keresők egyébként nem sokat szöszmötölnek formaságokkal - egy, a nyakában méretes ezüst feszületet viselő, víztisztító berendezések ipari és lakossági értékesítésére munkaerőt kereső középkorú kisvállalkozó rövid kézfogás után már közli is: nem szándékozik külön felvételit tartani, inkább benyomásai alapján válogat majd a jelentkezők és a lehetőségek közül. Utóbbi a nézelődőkre is igaz-így inkább másfelé vesszük az irányt...

Multi is jelen volt az állami állásbörzén

A következő standok egyikénél hamar kiderül: a résztvevők közt jelen van egy neves multi is, melyet a hagyományos felsőoktatási állásbörzéken naphosszat ostromolnak a jelentkezők. A cég HR-munkatársat keres: a pozícióra legalább angolul jól tudó diplomásokat várnak, ám megfelelő nyelvtudással érettségizettek jelentkezését sem utasítják vissza és bruttó 250-300 ezer forintos bruttó fizetést kínálnak mindezért.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!