A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A pénz és a kihívás vezérli a munkahelyváltást

Vágólapra másolva!
Stagnáló fizetés, állandó túlórázás, előrelépés hiánya, ellenséges vezető vagy csapat. Számtalan tényező jelezheti, nem a megfelelő helyen dolgozunk, ideje lenne váltani. Tíz gyakori váltási okot gyűjtöttünk össze, amiből bármelyik okot adhat a távozásra. Az extrém esetektől eltekintve, kilépni azonban csak akkor érdemes, ha már van új munkahelyünk.
Vágólapra másolva!

1. Túl rugalmasan kezelt munkakör

Okot szolgáltathat a váltásra, ha egyre több, a munkaszerződésben nem szereplő feladatot osztanak ki. Ha eddig értékesítéssel foglalkoztunk, majd marketing- és adminisztrációs feladatokat is kapunk, ráadásul a több munkát magasabb fizetéssel nem honorálják, gondolkodjunk el...

2. Rossz viszony a munkatársakkal

Intő jel, ha az irodába belépő munkatárs érkezésekor megfagy a levegő, a kollégák látványosan elhallgatnak, összenéznek, esetleg a munkájukba temetkeznek. Ellenséges légkörben egyáltalán nem könnyű hatékonyan teljesíteni: amennyiben tartósan sem sikerül közös nevezőre jutni a kollégákkal, inkább váltsunk.

3. Ellenséges főnök, irányíthatatlan csapat

Megkeserítheti a sorsunkat, ha tartósan rossz viszonyban vagyunk a főnökkel. Például folyton árgus szemekkel követ és minden lépésünkbe beleköt. Kellemetlenül érintheti a munkavállalót, ha konstruktív ötleteit, elképzeléseit nem veszik figyelembe, vagy kedvezőtlenül fogadják azokat. Középvezetőként, vezetőként is érhetik kellemetlen meglepetések a munkavállalót, mivel előfordulhat: a rábízott csapat nem hajlandó követni az utasításait és szabotálja a rá bízott feladatokat.

4. Állandó túlórázás

A munka természetes velejárója, ha nagyobb projektek lezárásakor túlórázunk. Ám ha mindez rendszeressé válik, és minden szabadidejükben munkaidőn kívüli, kötelező programokon kell részt venni, érdemes továbblépni.

5. Túl kevés a kihívás

A túlfeszített munkatempó mellett a kevés kihívást tartogató, szakmai fejlődést sem garantáló munkakör is lélekölő lehet. Ha huzamosabb ideig nem kapunk elegendő feladatot, ha sok a munkaidő alatti üresjárat, ha munka közben is ábrándozunk vagy unatkozunk, és a helyzet változatlan, ideje váltani.

6. Nincsen előrelépési lehetőség

Indokolhatja a váltást az előrelépési lehetőség hiánya is. Amennyiben a munkavállaló hosszú évekig beragad egy pozícióba és a jelek szerint esélye sincs a változásra, mérlegeljen.

7. Kevés a fizetés

Az alacsony havi fix szintén felmondási ok lehet. Főleg, ha az összeg nem fedezi a megélhetési költségeket. Okot adhat a változtatásra, ha a munkavállaló körültekintő piaci tájékozódás után felmérte: adott iparágban, hasonló felkészültséggel és szakmai múlttal más cégeknél jelentősen többet fizetnek ugyanazért a munkáért.

8. Megrendült a cég piaci helyzete

Érdemes elgondolkozni a továbbiakon, ha a cég elvesztette nagy megrendelőit és ezzel drasztikusan csökkent a bevétele, romlott piaci helyzete. Intő jel lehet az évek óta stagnáló fizetés, az inflációkövető béremelés hiánya, a céges technikai eszközök, környezet korszerűsítésének elmaradása, a szembetűnően nagy fluktuáció.

9. Messze van a munkahely

Még az ideális feltételek teljesülését is alááshatja a lakhelyünktől távol eső munkahely. Nem mindenki viseli könnyen, ha a munkaidőn kívüli néhány szabad órájának nagy részét utazgatással kell eltöltenie.

10. Nem szimpatikus a cégkultúra

Előfordulhat, hogy távol áll az egyéniségünktől a cégkultúra. Egy előzőleg barátságos, a felettesekkel tegeződő hangnemet is megengedő vállalat után például sokaknak nehéz lehet egy szigorúan hierarchikus cég struktúrájához idomulni, ahol például írásban, hetekkel előre be kell jelentkezni a főnökhöz. Szintén nehézséget okoz egy poroszos cégkultúrából érkező dolgozó számára a teljesítményközpontú és rendezetlennek tűnő angolszász kultúra megszokása.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!