A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Munkavállalói kalauz céges partikra

Vágólapra másolva!
A céges parti nem csupán az év méltó lezárása lehet: remek szervezéssel és hangulattal már a következő évi sikeres munka is megalapozható. Válság idején sem szabad otthon hagyni a mosolyt, különösen vezetőként nem. A kollégáknak elsősorban arra kell figyelni, hogy a céges buli ugyan a lazulásról szól, mégsem privát rendezvény, így óvatosan az alkoholfogyasztással és a flörtöléssel.
Vágólapra másolva!

A parti helyszínének kiválasztásakor célszerű a cégeknek különtermet vagy rendezvényhelyszínt kibérelniük. Amennyiben éttermet vagy vendéglátó-egységet gondoltak ki, gondoskodni kell róla, hogy a dolgozóknak legyen módjuk elkülönülni a többiektől és ne zavarják meg külsős idegenek, véletlenül arra tévedő járókelők a privát rendezvényt.

Jelképes összegű legyen a kolléga ajándéka

Az alkalomhoz illő öltözék ugyancsak kulcskérdés, hiszen nyilván senki nem szeretné túl, vagy épp alulöltözni az eseményt. A kellemetlenségek elkerülése végett ajánlott meghatározni a rendezvény "dresszkódját", tehát az elvárt öltözködést, hogy ne legyen felemás a csapat megjelenése, senki se érezze magát kényelmetlenül.

Egyes cégeknél egymás megajándékozása is gyakori. Célszerű mégis a vezetőknek meghúzni a kollégák egymás között adható ajándékainak felső értékhatárát egy jelképes összegben - így aztán a kevésbé tehetős munkatársakat sem fogja feszélyezni a közös karácsonyozás vagy épp egymás túllicitálásának kényszere.

Új kapcsolatot is építhetünk kollégákkal

A partikon alkalom nyílhat elbeszélgetni azokkal a kollégákkal is, akikkel a hétköznapi hajtás során maximum csak futólag találkozunk. Ezzel szemben elvághatjuk magunkat a kapcsolatépítés esélyétől, ha klikkesedünk és makacsul csak a megszokott arcokkal vesszük magunkat körül, nem állunk másokkal szóba. A partiszervezők szerint gyakoriak a svédasztalos vacsorák, amikor is nincsenek fix ülőhelyek, hanem szabad a mozgás. Így a dolgozók több kollégájukkal tudnak beszélgetni.

Vezetőként se különüljünk el

Vezetőként se éreztessük a kollégákkal, hogy felettük állunk a céges hierarchiában. Ne vonuljunk el elefántcsont-toronyba, ne vonjuk ki magunkat a kollégákkal, beosztottakkal folytatható beszélgetésekből. Persze az alkalmazottaknak sem árt diplomatikusan viselkedniük: nem ez a pillanat lesz a legalkalmasabb az elmaradt előléptetés vagy fizetésemelés firtatására, a személyes ellentétek feszegetésére.

Nincsen év végi céges parti vezetői beszéd nélkül. Mivel a parti az év jelentősebb eredményeinek ünneplése, a legjobban teljesítők tevékenységének szóbeli elismerése után főként a lazításról, kikapcsolódásról szól, célszerű a vezetői beszédek maximális időtartamát 10 percre korlátozni.

Vezetőként ne fogalmazzunk túl hivatalosan vagy terjengősen. A beszédben koncentráljunk inkább a valódi sikerekre, a cég életében az idén történt, kiemeltnek számító eseményekre és a pozitívumokra. Javasolt emellett a beszédet még a gazdasági válság idején is némi humorral, optimista hangulattal megfűszerezve tálalni. Az ünnepi beszéd ráadásul kiváló alkalom lehet a legjobban teljesítők nyilvános megjutalmazására. A kritizálást, a hibák kipellengérezését ezúttal hagyjuk ki a programból.

Óvatosan az alkohollal

Szinte minden rendezvény elmaradhatatlan kelléke a koktélpult és az alkohol, ezekkel mégis bánjunk óvatosan - kiváltképp, ha másnap munkába kell állnunk. Pályakezdőként, új munkatársként sem a céges rendezvények a legalkalmasabbak arra, hogy bebizonyítsuk, ki a legény a gáton és egymással versengve az asztal alá igyuk magunkat, vagy meggondolatlanul flörtölgessünk a kollégákkal. Másnap ugyanis felettébb kínos lehet magyarázkodni a kollégáknak az elmúlt este történtek miatt.

Együnk zsírosat és igyunk vizet macskajaj ellen

Aki végképp nem bírja az alkohol nélküli partizást, annak a részegség és a macskajaj elkerülése végett célszerű már az alkoholfogyasztást megelőzően zsíros, lassabban emészthető ételekkel vagy egy pohár tejjel melegíteni az estére. Ezek megvédhetik a gyomor nyálkahártyáját az alkohol okozta irritációktól. A poharazgatóknak - ha feltétlenül muszáj fogyasztaniuk valamit - javasolt a másnaposság elkerülésére gyümölcscukorban szegény fehérbort inniuk és az alkoholos italok között felhajtani egy-egy pohár vizet vagy szénsavmentes üdítőt.

Tippek:

Feltétlenül béreljünk különtermet
Előre tisztázzuk az elvárt öltözéket
A kollégáknak jelképes összegű ajándékot adjunk
Vezetőként se vonuljunk külön a többiektől
A személyes sérelmek említését hagyjuk máskorra
Rövid és szellemes évzáró beszéddel készüljünk a rendezvényre
Legyünk óvatosak az alkoholfogyasztással

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!